Connect with us

Surpriză: extinderea Penitenciarului a fost respinsă!

Consilierii locali vor relocarea Penitenciarului

Proiecte publice

Surpriză: extinderea Penitenciarului a fost respinsă!

Consilierii locali din Comisia de urbanism au respins proiectul de extindere a Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași. Principalul motiv vizează faptul că proiectul „nu este oportun”.

Citește și Oportunitatea relocării Penitenciarului Iași: 5,4 hectare eliberate în Copou

După cum apix.ro a scris recent, Penitenciarul are un proiect urbanistic prin care vrea să-și dubleze actuala suprafață construită din Copou până la 24.000 mp, respectiv circa 45% din tot terenul pe care unitatea îl deține.

Important. Pentru realizarea investiției, Penitenciarul ar dispune deja de fondurile necesare.

Zona în care se dorește extinderea este pe actualul teren liber dinspre str. Fagului. Planul urbanistic zonal (PUZ) prevede construirea unui imobil în formă de „u” cu trei corpuri de clădire, înalte cât un bloc cu șase etaje. Toate cele trei corpuri de clădire au destinația de pavilioane de detenție.

De ce au respins consilierii proiectul? La ședința din 17 ianuarie au fost prezenți 8 consilieri, dar cei mai mulți dintre aceștia s-au abținut la vot ceea ce a determinat în premieră ca proiectul unei instituții publice să fie respins. În opinia consilierilor, extinderea Penitenciarului într-o zonă rezidențială nu este oportună, iar unitatea de detenție ar trebui relocată în afara orașului. De remarcat că membrii Comisiei nici nu au abordat indicatorii urbanistici, discuțiile fiind doar despre oportunitatea proiectului.

Citește și Penitenciarul valoreză 15,3 milioane euro – unitatea nu va fi relocată!

Planșa de reglementări urbanistice:

Penitenciarul Iași are în administrare, din 2012, o suprafață de 20 ha la circa 3 km de Piatra Neamț, tocmai pentru construirea unei noi unități. Dar costurile sunt foarte mari: peste 100 milioane euro. Potrivit ministrului Justiției, relocarea unității ar putea fi făcută după ce va fi construit un nou Penitenciar în parteneriat public-privat.

Amplasamentul actual Penitenciarului se află în plină zonă rezidențială și are în apropiere obiective importante pentru ieșeni: Grădina Botanică, stadionul și Parcul Copou:

Scurt istoric al Penitenciarului Iași

Penitenciarul Iași funcționează pe actualul amplasament din 1980, după o scurtă perioadă în care a fost închis (1977 – 1980). Unitatea fusese închisă întrucât avea doar 145 de deținuți, în timp, ce în prezent, numărul acestora este de circa 600. Când a fost redeschis, Penitenciarul a fost reconstruit.

„Lucrările de reconstrucţie au fost finalizate în anul 1984, în prezent existând clădiri noi, cu structuri de rezistenţă din beton armat, atât pentru clădirile destinate cazării deţinuţilor cât şi sectorului administrativ de comandă. Din vechile clădiri ce au fost preluate, mai există şi astăzi două corpuri, în care sunt amenajate magazii de păstrare a diferitelor bunuri materiale sau alimente, precum şi clădirea în care se află amenajate vestiarele cadrelor, toate acestea fiind construite în anul 1964. De la reînfiinţare, Penitenciarul Iaşi a fost confruntat în fiecare an cu problema suprapopulării cu efective de deţinuţi, depăşindu-se cu mult capacitatea legală de deţinere”, se arată într-un scurt istoric publicat pe site-ul Penitenciarului Iași.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top