Connect with us

Primăria va cumpăra Hotelul Traian?

Hotelul Traian costă 4,7 milioane euro

Proiecte publice

Primăria va cumpăra Hotelul Traian?

UPDATE. Primăria nu și-a mai exercitat dreptul de preemțiune, în contextul în care cei mai mulți dintre consilierii locali, inclusiv de la PSD, s-au împotrivit achiziției.

Municipalitatea ar putea deveni proprietar la Hotelul Traian. Recent, o firmă controlată de fostul proprietar (Dănuț Prisecariu) și-a adjudecat hotelul la o licitație în contul unei creanțe. Dar, Primăria Iași are drept de preemțiune, hotelul fiind monument istoric. Pentru a putea face achiziţia, instituţia ar trebui să achite 4,7 milioane euro.

În rândul consilierilor locali, achiziția trebuind aprobată de Consiliul Local, părerile sunt împărțite. În cursul zilei de miercuri, mai mulţi consilieri locali ai PSD, ALDE şi PMP şi-au dat un aviz de principiu pentru achiziţie, în timp ce liberalii afirmă că nu vor vota un astfel de proiect. Primăria trebuie să-şi exercite dreptul de preemţiune până pe 23 ianuarie, iar executivul vrea să convoace o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (CL) dacă va avea de partea sa pe cei mai mulţi dintre consilieri. O discuţie informală pe această temă a avut loc joi în Comisia de urbanism, şase dintre cei opt consilieri prezenţi afirmând că sprijină achiziţia. În cursul zilei de miercuri, toţi consilierii locali au primit mai multe documente cu privire la eventuala achiziţie, iar secretariatul tehnic al CL a solicitat aleşilor să-şi exprime un punct de vedere în sensul exercitării sau nu a dreptului de preemţiune.

Surse citate de „Ziarul de Iași” spun că achiziția ar putea fi făcută doar dacă votează și opoziția din CL, respectiv Andrei Postolache și unii dintre liberali. Teoretic, Mihai Chirica se poate baza pe voturile PSD (14), ALDE (2) şi PMP (2), dar, din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, cel puţin doi consilieri PSD nu vor putea participa la şedinţă, iar pentru adoptarea proiectului sunt necesare 18 dintre cele 27 de voturi din CL.

Nu vom susţine acest proiect de hotărâre pentru că, principial, contravine principiilor liberale în care noi credem”, a declarat șeful organizației municipale a PNL Iași, Marius Bodea. Andrei Postolache încă nu a reacționat pe această temă.

În noiembrie 2018, Casa de Insolvenţă Rava din Bucureşti a organizat o licitaţie pentru vânzarea Hotelului Traian, iar adjudecatar a fost declarată firma Kirschblute SRL, în contul creanţei sale garantate, scris „Ziarul de Iași”. Societatea este controlată de Dănuţ Prisecariu, om de afaceri care, prin Turism Moldova SA, acum în faliment, a fost şi proprietarul anterior al hotelului. Ulterior, casa de insolvenţă s-a adresat Ministerului Culturii, dar autoritatea a decis să nu-şi exercite dreptul de preemţiune. Astfel, conform legislaţiei în vigoare, Primăria îşi poate exercita acest drept.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top