Local
Tomeștiul pierde procesul cu Iașul: 24 ha de pe teritoriul comunei sunt în proprietatea municipiului
Judecătorii ieșeni au confirmat, zilele trecute, dreptul de proprietate al Primăriei Iași în cazul unei suprafețe de aproape 24 hectare de pe teritoriul administrativ al comunei Tomești. Decizia Curții de Apel Iași este definitivă.
Terenul se află în vecinătatea sudică a fostei gropi de gunoi, la mai puțin de un kilometru de șos. Iași – Voinești. Între amplasament și șosea se află mai multe sedii de firmă și spații de depozitare astfel că terenul se pretează pentru o eventuală dezvoltare industrială sau logistică.
Scurt istoric al litigiului
În 2005, Primăria Iași a intabulat un teren cu o suprafață totală de 42 hectare, în baza unor hotărâri ale Consiliului Local Iași din 2003 și 2004 de inventariere a terenului la domeniul public și, ulterior, privat al Iașului.
Scopul a fost amenajarea gropii de gunoi, închisă între timp. În 2013, Tribunalul Iași a decis linia de hotar între Iași și Tomești, iar 24 ha din terenul intabulat anterior de Iași au fost cuprinse în teritoriul administrativ al comunei limitrofe.
În perioada 2014 – 2019, prin hotărâri succesive ale consiliului local al comunei, terenul de aproape 24 ha a fost inclus în Planul Urbanistic General al Tomeștiului și, într-un final, autoritatea locală a solicitat intabularea. În august 2019, Oficiul de cadastru a respins solicitarea Tomeștiului, având în vedere că terenul figura în proprietatea municipiului Iași astfel că primăria comunală a deschis o acțiune în instanță. Zilele trecute, Tomeștiul a pierdut procesul: instanța a respins solicitarea de anulare a deciziilor CL Iași care au stat la baza intabulării.
Important. Pe o suprafață de cel puțin 5 ha din terenul disputat sunt eliberate titluri de proprietate pentru cetățeni din Tomești încă din anii ’90, dar bunurile nu au fost niciodată intabulate. Nu este exclus ca tomeștenii păgubiți să deschidă ei procese împotriva Primăriei Iași pentru a intra în posesia suprafețelor. Acțiunea Primăriei Tomești nu a putut ține loc pentru un astfel de proces: comuna limitrofă a solicitat anularea unor decizii ale CL Iași și radierea cărții funciare, astfel că acțiunea a fost în contencios administrativ.
„Regimul juridic al bunurilor aflate în domeniul privat, indiferent de proprietar, se soluționează pe cale civilă și nu pe calea contenciosului administrativ, necesitând o comparare a titlurilor. Mai mult, încălcarea dreptului de proprietate privată al persoanelor fizice pentru care s-au emis titluri de proprietate depuse la dosar nu poate fi pretinsă decât în mod concret de cel care pretinde o vătămare și nu direct de către reclamantă (Primăria Tomești, n.r.)”, se arată într-o decizie din martie 2022 a Tribunalului Iași, instanță care, de asemenea, a dat câștig de cauză Iașului în procesul cu Tomeștiul.
- Citește și Rușinea Iașului: puncte insalubre funcționează ca autogări/Când vom avea o autogară modernă?
În ceea ce privește decizia Curții de Apel, deocamdată este disponibilă doar soluția pe scurt, urmând ca hotărârea să fie redactată și transmisă părților: „Respinge ca inadmisibile capetele de cerere având ca obiect: anulare HCL 139/2003, 140/2003, 410/2004, art.1 și 3 din HCL 494/2004, radiere carte funciară. Respinge ca neîntemeiată cererea de anulare art. 2 din HCL 494/2004. Definitivă”. Deciziile CL invocate au stat la baza intabulării terenului de către Primăria Iași.