Connect with us

Un nou pol industrial la Iași, creat de belgieni și nemți, în jurul primei fabrici unde vor fi realizate și panouri solare

Investiții private

Un nou pol industrial la Iași, creat de belgieni și nemți, în jurul primei fabrici unde vor fi realizate și panouri solare

Proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unor noi facilități de producție pe șos. Iași – Tomești, lângă BMT, a intrat în faza de consultare publică, iar, pe 14 octombrie, va avea loc o dezbatere la sediul Primăriei. Investitorii spun că, după construirea noii fabrici, vor realiza și alte investiții la Iași, intenția fiind de a fi creat un nou pol industrial.

Investiția este realizată de grupul german Grenzebach: în 2019, compania a încheiat un acord cu BMT Aerospace pentru achiziţia diviziei de sticlă a belgienilor, intitulată CNUD-EFCO GFT – companie din Belgia cu subsidiare în România, Germania şi China. În România, sediul social al companiei este pe şos. Iaşi – Tomeşti 33A, iar, în prezent, este deţinută în proporţie de 100% de grupul german. BMT avea deja o hală de producție, iar nemții vor să o extindă. În noua hală se vor produce și panouri solare, o noutate pentru piața ieșeană.

Cele două hale din imagine au fost realizate în 2016 (BMT) și 2012 (preluată de CNUD de la BMT). Extinderea va fi făcută lângă cea de-a doua hală (foto – proiectul de PUZ propus de CNUD)

„Se propun lucrări de modernizare a construcției existente (realizată în anul 2012) și extinderea pe latura estică cu un nou corp de clădire, cu funcțiuni necesare extinderii și optimizării fluxului tehnologic, dotării cu noi linii de producție, completarea cu funcțiuni administrative (birouri)”, se precizează în planul urbanistic.

În afara halei CNUD din 2012, care are 11.366 mp, în imediata apropiere, în 2016, BMT Aerospace a realizat un spațiu de producție de 12.000 mp. Prin noul proiect, suprafața construită a halelor CNUD va fi de 21.459 mp.

„Compania CNUD-EFCO Operations investește prin acest proiect în dublarea capacității de producție și intenționează de asemenea dublarea numărului de angajați. Planurile de extindere ale acestei platforme industriale nu se opresc aici, intențiile de viitor ale companiilor menționate (CNUD și BMT Aerospace, n.r.) dar și a celor parte din grup fiind de generare a unui pol industrial”, se arată în proiectul de PUZ.

În noua fabrică CNUD de la Iași vor lucra circa 400 de angajați.

Randare a fabricii inclusă în proiectul de PUZ

Datele financiare ale CNUD-EFCO GFT pe anul 2020 arată o cifră de afaceri de peste 51 milioane lei cu un profit de jumătate de milion de lei şi un număr mediu de 134 de angajaţi. În 2019, anul de înființare a companiei (februarie), compania a avut o cifră de afaceri de 19 mil. lei.

Grenzebach este o afacere de familie, fondată în Bavaria de către un om de afaceri german (Rudolf Grenzebach) în anul 1960. Potrivit site-ului companiei, grupul are peste 1.500 de angajaţi în Germania, SUA şi China.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top