Connect with us

Traseul final al autostrăzii Iașului: 92 km și 8 noduri rutiere

Trafic

Traseul final al autostrăzii Iașului: 92 km și 8 noduri rutiere

Tronsonul din autostrada A8 care tranzitează județul Iași (Ungheni – Tg Neamț) va avea o lungime de 92,3 km, conform informațiilor Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). UPDATE – Citește și SCHIȚE: Noul traseu A8 – autostrada trece printre casele din Breazu, Bogonos și Cilibiu/Ce spun specialiștii

Traseul are câteva modificări față de cel stabilit în anul 2011 și este mai scurt (acum 10 ani era ales un traseu de 95 km). Revizuirea studiului de fezabilitate este realizată de Consitrans în baza unui contract de 58 milioane lei încheiat cu CNAIR.

În varianta de traseu 2021, A8 va trece mult mai aproape de oraș și va ajunge mai drept către zona viitorului Pod peste Prut de la Ungheni (circa 1 km, face parte dintr-un alt contract de proiectare).

 • Important: Traseul propus de Consitrans nu a fost avizat încă de CNAIR. Compania a cerut un punct de vedere de la consultantul Comisiei Europene. În același timp, primăriile și cetățenii afectați de pe raza traseului pot de asemenea să trimită observații. După ce CNAIR va face o analiză în acest sens, pot interveni corecții pe traseul propus de proiectant

Traseul parcurge zone de pe raza următoarelor localități: Golăiești, Aroneanu, Popricani, Rediu, Lețcani, Podu Iloaiei, Sârca, Bălțați, Tg Frumos, Heleșteni, Stolniceni Prăjescu și Moțca.

Vezi AICI o hartă interactivă a traseuluiharta a fost realizată și publicată de Hotnews.ro

Cele opt noduri rutiere sunt următoarele:

 • nod rutier Rediu Aldei (comuna Aroneanu): drum de legătură spre Aeroport, Spital Regional și varianta de ocolire Est a Iașului
 • nod rutier Vânători (Popricani): intersecție cu DN 24
 • nod rutier Bogonos (Lețcani), la nord de viitorul parc industrial: drum de legătură cu DN 28 și centura de trafic greu a Iașului
 • nod rutier Lețcani: ieșirea din localitate spre Podu Iloaiei – o nouă legătură cu DN 28 și centura
 • nod rutier Podu Iloaiei: la ieșirea din localitate spre Tg Frumos – nod rutier cu DN 28
 • nod rutier Tg Frumos: la nord de oraș, intersecție cu DN 28B
 • nod rutier Pașcani: la sud de oraș, în apropiere de localitatea Stolniceni Prăjescu, intersecție cu DJ 208
 • nod rutier Moțca: intersecția cu DN 2

Autostrada A8 se va intersecta cu A7 la Sud de Pașcani unde este proiectat un nod de mare viteză de tip turbion, în zona localității Sodomeni. Intersecția dintre cele două autostrăzi face obiectul contractului de proiectare aferent autostrăzii A7.

Nodul rutier A7 – A8

Potrivit documentației realizate de Consitrans, autostrada Iașului este împărțită în următoarele tronsoane:

 • tronson 1 Moțca – Târgu Frumos (33 km)
 • tronson 2 Tg Frumos – Lețcani (29 km)
 • tronson 3 Lețcani – Ungheni (30 km)

Ultimul tronson se suprapune cu soluția unei variante de ocolire Nord a municipiului Iași, unul dintre planurile autorităților fiind ca documentația tehnică aferentă acestui sector să fie prioritizată față de celelalte două tronsoane. Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic de execuție trebuie predate pentru întreaga autostrada Ungheni – Tg Neamț cel târziu în anul 2023.

Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top