Connect with us

Un cunoscut restaurant din Iași va fi desființat: se construiesc blocuri

Amplasamentul, văzut dinspre Păcurari

Investiții private

Un cunoscut restaurant din Iași va fi desființat: se construiesc blocuri

În Păcurari va fi răsări un nou ansamblu de blocuri, iar unul dintre afaceriștii imobiliari implicați este consilierul local PSD Florin Boca. Social-democratul controlează una dintre firmele care au inițiat proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), respectiv Rafant Company. Oficial, în această firmă figurează ca asociat și administrator sora sa.

Amplasamentul este unul în pantă și se desfășoară între strada Păcurari și șos. Arcu, pe o parte din acest teren funcționând acum restaurantul „Blue Aqua”. Din planșa de reglementări urbanistice rezultă că acest restaurant va fi dezafectat. Proiectul va fi dezbătut public la Primărie, pe 16 ianuarie.

Totuși, decizia de dezafectarea a restaurantului ar putea veni ceva mai târziu.

„Autorizarea și realizarea lucrărilor se face etapizat, cu păstrarea temporară a unora dintre construcțiile existente. Având în vedere că proiectul studiază două proprietăți, fiecare proprietar poate dezvolta independent unul sau mai multe corpuri de clădire cu condiția asigurării indicilor urbanistici avizați pentru întreaga suprafață de teren ce intră în acest studiu, a acceselor, a utilităților și a locurilor de parcare”, se precizează în proiectul de PUZ.

Pentru implementarea proiectului, Rafant s-a aliat cu două firme care aparțin omului de afaceri basarabean Ion Drăniceru: Rodion și Doriași. Drăniceru este cel care deține construcția și terenurile aferente actualului local „Blue Aqua”, în total 3.909 mp, în timp ce firma-paravan a lui Boca deține partea de nord a amplasamentului (cu deschidere la str. Păcurari) în total 3.925 mp. Rafant Company a achiziționat terenurile recent, respectiv în aprilie 2019.

Amplasamentul are o suprafaţă totală de peste 7.800 mp, iar firmele propun amenajarea unui ansamblu cu cinci blocuri cu un regim de până la 4 etaje, dar fiecare bloc are cel puțin două tronsoane. Regimul ales este cu subsol, demisol, parter și 4 etaje la o înălțime de 17 metri.

Blocurile par a fi deservite de un spațiu verde ceva mai generos (20% din suprafață) față de alte proiecte urbanistice.

„Procentul însumat de 80% reprezentând construcții propuse și circulații este un procent maxim și poate fi diminuat în favoarea spațiilor plantate”, se precizează în PUZ.

Amplasarea blocurilor

Accesul auto şi pietonal este propus din şoseaua Păcurari, amplasată pe latura nordică a terenului studiat şi ocazional din şoseaua Arcu, prin (fost) Fundac Bădărău (sens unic), aflată pe latura sudică a amplasamentului.

La acest moment, nu este clar ce funcțiune va fi aleasă pentru ansamblu, cel puțin așa reiese din PUZ. Proiectul prevede un ansamblu mixt-used cu locuințe colective, aparthotel, comerț, servicii și birouri. Necesarul de parcări este estimat la 159 de locuri, dintre care 103 sunt prevăzute la subsol, iar 56 la nivelul solului.

„Calculul numărului de locuri de parcare se va face la faza DTAC (documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire, n.r.), respectând prevederile legale, funcție de rezolvarea funcțională adoptată”, se mai afirmă în PUZ.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top