Repere istorice
Un monument din centrul Iașului va fi restaurat cu 2,4 mil. lei
Lucrările de restaurare a Monumentului Independenței sunt estimate la 2,4 milioane de lei, potrivit unui studiu comandat de Primăria Iași. Indicatorii tehnico-economici vor fi aprobați la sfârșitul acestei săptămâni, vineri, 26 noiembrie, de către Consiliul Local (CL).
Suprafața construită este de 88 mp, suprafața restaurată a statuii și basoreliefurilor de bronz ajunge la 140 mp, în timp ce suprafața soclului (inclusiv sistematizare verticală) este de 685 mp, potrivit proiectului de hotărâre care va intra în plenul CL. Durata de execuție este estimată la 14 luni.
„Este un monument comemorativ ridicat pentru sărbătorirea a 100 de ani de la terminarea Războiului de Independență din anii 1877-1878. Este creația sculptorilor Gabriela Manole Adoc și Gheorghe Adoc unde doamna Adoc este autoarea statuii și domnul Adoc autorul basoreliefurilor. Monumentul a fost realizat în perioada iunie 1978 – octombrie 1979. Statuia este turnată în bronz în tronsoane a câte 2,5 m înălțime la Combinatul Fondului Plastic – București și montate în sit. Basoreliefurile sunt realizate la Atelierele Nicolina Iași. Inaugurarea oficială a avut loc la 15 septembrie 1980”, este un scurt istoric al statuii menționat în proiectul de hotărâre.
Conform descrierii din studiul tehnic, pe pereții soclului sunt aplicate șase plăci de bronz (total 104 mp), cu basoreliefuri reprezentând scene ale unor momente memorabile din războiul pentru independență a românilor:
- chemarea poporului la arme (istoricul Sorin Iftimi semnalează că este vorba despre Carol I călare – comemorare a înscăunării Regelui sub care românii au obținut independența față de Imperiul Otoman)
- proclamrea Independenței – Mihail Kogălniceanu proclamând în Parlament Independența Principatelor Române
- trecerea Dunării de către armatele române
- cucerirea redutei Plevna
- capitaluarea armatei turcești – este reprezentat Osman Pașa capitulând în fața colonelului Cerchez
- marea biruință a drapelelor românești
„Statuia este reprezentarea alegorică a României: o femeie tânără, pășind, cu hainele drapate de vânt și cu un mare drapel desfășurat și fluturând spre spate. Poziția avântată a personajului, drapajul îmbrăcăminții și forma drapelului, asemănătoare cu o mare aripă, amintesc de celebra sculptură a Greciei Antice Nike de la Samothrace”, se mai precizează în proiect.
După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, Primăria va putea lansa licitația de proiectare și execuție a lucrărilor, în măsura în care va dispune de resursele financiare necesare.