Proiecte publice
Un singur ofertant s-a înscris la licitația pentru construirea Sălii Polivalente de la Iași
Un constructor din Bacău, care conduce o asociere formată din 11 firme, este singurul ofertant la licitația pentru edificarea Sălii Polivalente de la Iași, în zona Moara de Vânt. Valoarea estimată a contractului ajunge la 330 milioane lei, fără TVA, dar procedura a fost lansată sub incidența clauzei suspensive: semnarea contractului este condiționată de alocarea fondurilor de la bugetul de stat.
Licitația este organizată de Compania Națională de Investiții (CNI), iar proiectul tehnic a fost livrat de către Primăria Iași. Guvernul, prin CNI, a preluat investiția în prima parte a acestui an. Demersuri pentru finanțarea proiectului au fost făcute încă din anul 2020. Între timp, CNI este pe punctul de a finaliza un proiect similar la Brașov.
- Citește și Undă verde pentru Sala Polivalentă Iași: guvernul a preluat investiția și s-a angajat să o finanțeze
Liderul asocierii este SSAB-AG, o firmă din Bacău cu o cifră de afaceri care a depășit, anul trecut, pragul de jumătate de miliard de lei. Printre lucrările realizate de companie se numără: terminalul de la Aeroportul din Oradea (extindere), hangarul Aerostar de la Iași, hale industriale, centre logistice, proiecte de retail, poduri, clădiri de birouri și blocuri rezidențiale.
Principalii parteneri ai SSAB-AG sunt Frasinul și Transilvania Grand Construct, cu calitate de ofertanți, ambele firme fiind din Bistrița Năsăud. Subcontractanții declarați de cele trei companii sunt: Total Business Land, Willeman Carpați, Amteh International, Sonerg Montaj și Kone Ascensorul (toate din București), Vangaz Instal și Zoork (ambele din Iași), alături de Meridian (Botoșani).
Sala Polivalentă va fi construită în zona Moara de Vânt, în apropiere de amplasamentul Spitalului Regional de Urgență. Sala va fi folosită în permanență ca bază de antrenament pentru sportivi (handbal, baschet, volei etc.) și va avea o capacitate maximă de 9.623 de persoane. Obiectivul va avea o arie construită de 13.000 mp, o arie construită desfășurată de circa 40.000 mp, o arie utilă de 37.000 mp, un regim de înălțime D+P+2E+E3 (parțial) și o înălțime maximă de 29 de metri, conform indicatorilor tehnico-economici.
La începutul anului 2022, Primăria a lansat o licitație de lucrări pentru Sala Polivalentă, dar procedura a fost anulată – ulterior, indicatorii au fost revizuiți, iar valoarea a crescut semnificativ, până la concurența sumei de 100 milioane euro.