Repere istorice
Va fi reconstruită Hala din Fier a lui Eiffel?
Experții care au întocmit Strategia de turism a Iașului propun reconstruirea Halei din Fier și Zid a lui Gustave Eiffel. Potrivit unui proiect care figurează în documentul strategic, Hala ar putea deveni Centru Oeno-Gastronomic al Moldovei. Hala a funcționat pe esplanada Halei Centrale.
„Proiectul vizează reconstruirea Halei din Fier și Zid a lui Gustave Eiffel în locul actualei clădiri și amenajarea spațiului ca un loc de convergență a turiștilor”, se arată în strategia menționată.
Citește și: Amenajarea Pieței Palatului Culturii: un proiect de 3 milioane euro
Experții – de la Facultatea de Geografie a UAIC – propun următoarele funcțiuni pentru Hala din Fier:
- centru de artă gastronomică moldovenească
- salon de degustare și prezentare de vinuri ale Moldovei
- magazin de produse oeno-gastronomice din regiune
- salon de evenimente organizate de către firmele private din regiune
- sală de curs pentru sommeliers și bucătari
- cafenea cu băuturi specifice zonei
Potrivit strategiei, un astfel de proiect are o valoare estimată de 8 milioane euro, iar finanțarea ar urma să fie asigurată de la bugetul local pe o perioadă de trei ani.
„Minimum 10.000 de vizitatori și 300 de absolvenți școală somelieri/an”, este una dintre țintele cuantificabile ale proiectului.
Citește și: Strategie turism: 3,5 km de străzi pietonale în zona centrală
Potrivit lui Ion Mitican, autorul unei serii de cărți care evocă Iașul de altădată, Hala din Fier și Zid a fost inaugurată în 1873, fiind considerată „o mare lucrare din timpul mandatului de primar a lui Nicolae Gane”. Hala a fost construită pe fostul loc și cimitir al Bisericii Sfânta Vineri, lăcașul de cult fiind puternic afectat de un cutremur de la începutul anilor 1800.
Hala a fost construită sub conducerea arhitectului Niciman, după planuri ale lui Gustavo Eiffel.
Citește și: Planșă – Cum va fi extins, în primă fază (2018), pietonalul Ștefan cel Mare
„Ziarele timpului, urmărind construirea Halei parisiene la Iaşi, a cărei fierărie fusese adusă de la Paris, înfăţişau mersul lucrărilor, vestind încheierea construcţiei şi petrecerea lucrătorilor sub bolţile largi ale subsolului. În ceaune uriaşe fierbeau mămăligile din câte un sac de faină, iar pe vergi lungi se frigeau batalii şi porcii puşi la frigare pentru hrana celor prinşi în vârtejul horelor şi sârbelor înfocate (30 martie 1873)”, a scris Ion Mitican, într-un text republicat de „Curierul de Iași” în aprilie 2011.
Esplanada Halei Centrale unde a funcționat în trecut Hala din Fier:
Conform Wikipedia, construcția a fost realizată pe o structură metalică și cu acoperiș de tablă și era destinată comercializării alimentelor perisabile (carne, brânzeturi, fructe) având la subsol spații de depozitare și, ulterior, instalații frigorifice.
Citește și: Au fost lansate licitațiile pentru restaurarea a două monumente istorice
„Alături de hala mare a fost construită ulterior o alta mai mică, numită Hala de pește, realizată din fierăria rămasă la construcția Abatorului din Tătărași. În partea de vest a acestor construcții s-au amenajat spații deschise destinate comercializării cerealelor și legumelor și staționării carelor și căruțelor”, notează sursa citată.
Acoperișul Halei mari s-a prăbușit în anii ’60. În schimb, Hala de pește a continuat să fie folosită până în 1988, când a fost demolată ca urmare a planului de sistematizare a zonei, pe locul ei construindu-se clădirea Finanțelor Publice, se mai arată pe Wikipedia.