Connect with us

VIDEO Premierul Ciolacu, la Iași: analizăm surse de finanțare pentru A8, nu sunt excluse împrumuturi

santier sru iasi marcel ciolacu
Ciolacu, în inspecție pe șantierul SRU Iași

Proiecte publice

VIDEO Premierul Ciolacu, la Iași: analizăm surse de finanțare pentru A8, nu sunt excluse împrumuturi

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a susținut, vineri, la Iași, că anul acesta ar urma să fie dați în circulație aproape 150 km din autostrada A7 (Ploiești – Pașcani), în timp ce, pentru A8, sunt analizate potențiale surse de finanțare, nefiind excluse împrumuturile. Ciolacu a evitat un răspuns cu privire la ideea unui parteneriat public-privat, soluție contestată de asociațiile care militează pentru construcția de autostrăzi.

Premierul a făcut această declarație cu ocazia unei vizite la amplasamentul Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași. În legătură cu acest obiectiv, constructorul l-a informat pe prim-ministru că stadiul lucrărilor pregătitoare construirii SRU se află la 20%.

În prima parte a clipului video, Marcel Ciolacu a făcut referire la declarația recentă privind moldovenii, pe care a catalogat-o drept „neinspirată”. Ulterior, acesta a vorbit despre proiectele din Iași și Moldova pentru ca, în final (minutul 4:30), să sublinieze:

„Sunt loturi acum licitate pe PNRR, am toată situația trimisă, e o porțiune care va fi de 6,5 miliarde euro. Încerc cu domnul Grindeanu, să vedem pe acest exercițiu financiar pe care l-am început, să vedem cât mai putem prinde, se pot face, totuși, și împrumuturi… Spitalul regional are parte din PNRR, din fonduri europene, dar are și componentă BEI. Cu cât prindem componente din fonduri europene, pe urmă putem veni cu împrumuturi pe BEI. Nu închidem cercul, și aici aveți dreptate perfectă. E evident că A8 este în direcția corectă și, anul acesta, vom finaliza 147,8 km care vor fi dați în circulație, așa am gândit și cu constructorul, și cu domnul Grindeanu, să-i dăm în circulație. Nu se închide cercul fără A7, A8 și, nu în ultimul rând, trebuie închis și A13 între Bacău și Brașov”, a comentat premierul.

Activiști: Ideea unui parteneriat public-privat este o fantasmă

Context. Membru fondator al Asociației „Moldova vrea autostradă”, Adrian Covăsnianu, a criticat dur declarațiile recente ale unor oficiali de la București cu privire la posibilitatea unui parteneriat public-privat pentru A8. APIX.ro publică, mai jos, postarea făcută de fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor:

„Experimentul pentru moldoveni numit Parteneriat Public Privat pe autostrada A8 se întoarce? O declarație publică a președintelui CA CNIR Sorin BOTA ne oferă un posibil scenariu!

Într-o emisiune la PrimaNews moderatorul Ciprian Aron a avut 2 invitați, în studio pe fostul director CNAIR Mircea Pop, iar prin telefon pe actualul președintele al Consiliului de Administrație CNIR, domnul Sorin BOTA.

Important de precizat e faptul că ambii sunt transilvăneni, cu opinii contrare intereselor strategice ale regiunii moldave. Domnul Sorin BOTA fiind întrebat de moderator de Autostrada A8 a ‘scăpat’ o declarație nefericită ce reamintește moldovenilor că fantasma numită Parteneriat Public Privat nu a dispărut ci e posibil să revină, chiar din 2025, pe un sector din autostrada A8!

Cei doi invitați s-au întrecut în declarații, care mai de care să fundamenteze narativul legat de A8. Domnul Mircea Pop, fost director CNAIR, a declarat despre cel mai important proiect de infrastructură al Moldovei, coridor principal în viziunea Uniunii Europene, proiect flagship în Programul Transport 2021-2027 că “…și A8-ul pentru mine e o nebuloasă!” că “e foarte scumpă!” sau (mai grav!) “A8-ul este o greșeală!”. În completare a adus argumente (false în propria-mi opinie!) favorabile autostrăzii A13 Bacău-Brașov. Ulterior, respectivul pasează narativul pentru a-l dezvolta și valida împreună, cu președintele de CA CNIR. Domnul Bota a continuat și a declarat “Nu exclud la un moment dat ca un tronson de pe A8, unul din ele, anul viitor să îl abordăm în această cheie…(adică Parteneriat Public Privat)”. În emisiune, fostul director CNAIR Mircea Pop îl și caracterizează pe actualul președintele de CA CNIR ca ‘părinte al parteneriatului public-privat în România și are o afecțiune față de acest sistem!’

Prost moment și-au ales și nefericite declarații din partea amândurora! În curând (mai sunt 4 zile!) și se împlinesc 6 ani (19 mai 2018) de la cel mai amplu marș auto de protest pentru construirea de autostrăzi în Moldova! Reamintesc că, în istoria recentă, cu ceva ani în urmă ong-urile Moldova Vrea Autostradă, Împreună pentru A8 și ulterior Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei au militat activ, în stradă, dezamorsând teme false, dezinformări și narative nocive la adresa autostrăzii Unirii!

Eu nu am uitat în 2018 acțiunea de atunci și cred că nici colegii activiști nu au uitat vremurile (de tristă amintire!) din perioada 2018-2019 când s-a experimentat pe moldoveni cu fantasma numită Parteneriat Public Privat, cu fake news-uri și alte dezinformări legat de costuri și lipsa finanțării! Am fost nevoiți să organizăm ample marșuri de protest, să mergem la Comisia Europeană și în Parlamentul European pentru a desființa narațiunile și a arăta că guvernele României ignorau fondurile europene nerambursabile și doreau să promoveze o soluție nefezabilă numită Parteneriatul Public-Privat!

Reamintesc că acest narativ găunos a fost alimentat inclusiv de mulți parlamentari (chiar de Iași) și chiar de un fost viceprimar de municipiu Iași.

Legat de Parteneriatul Public Privat eu sunt consecvent și reiterez ce am spus în 2018 și 2019 și mențin și în 2024: Respectați MasterPlanul General de Transporturi și accesați fondurile europene (nerambursabile) pentru construirea autostrăzii A8! Despre PPP, sintetizează corect Curtea de Conturi a Uniunii Europene într-un Raport de Audit din 2018.

Construiți Autostrada A8 și nu mai inventați motive și experimente pentru a justifica amânarea acestui proiect!”

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top