Proiecte publice
VIDEO Spitalul modular Covid-19 de la Lețcani poate fi montat și pus în funcțiune
Consiliul Județean (CJ) a anunțat, duminică, că toate modulele, echipamentele și dotările spitalului modular dedicat Covid-19 de la Lețcani au ajuns la Iași. Zeci de tiruri, care au format convoiul ce a plecat zilele trecute din Turcia, erau parcate duminică în zona Transagropolis și așteptau să fie făcută vama.
Potrivit președintelui CJ, Maricel Popa, în următoarele zile sunt așteptați ceilalți experți de la firma turcă SDI Global pentru montarea și punerea în funcțiune a spitalului modular. De data aceasta, Popa nu a mai dat un termen pentru operaționalizarea spitalului. Totuși, odată ce la Iași vor ajunge și ceilalți experți, teoretic, în 7 zile, așa cum era prevăzut în caietul de sarcini, spitalul modular ar trebui operaționalizat. Nu este exclus ca acest lucru să se-ntâmple până la mijlocul lunii august. În mod normal, spitalul trebuia operaționalizat încă de la sfârșitul lunii mai.
Amintim că, în aceste zile, Iașul și alte orașe din țară se confruntă cu un deficit de paturi pentru internarea celor care au fost diagnosticați cu Covid-19, inclusiv la terapie intensivă. Dintre cele 250 de paturi ale spitalului modular, 100 vor fi în regim de terapie intensivă (ATI).
„Spitalul este aici, la Iași. Din cauza birocrației noastre, nu s-a făcut vama. Acest convoi este plecat de joia trecută de la Ankara, și în aceeași zi a ajuns în Bulgaria, iar de sâmbătă a stat în vamă la noi fără a i se da voie să treacă. În cele din urmă, am reușit să deblochez situația, iar luni se va face vama”, a comentat șeful CJ Maricel Popa.
Valoarea contractului se ridică la 13,2 milioane euro, iar banii au fost asigurați de către CJ Iași (10,2 milioane euro) și CJ Neamț (3 milioane euro).
Spitalul este compus exclusiv din containere, include 256 de paturi dintre care 103 de tip ATI, 143 de tip HDU cu presiune negativă, 5 paturi în triaj și 5 în urgențe, 60 de ventilatoare, sală de operație, radiologie, laborator, policlinici, rezervor de apă și generatoare proprii, stații de sterilizare și decontaminare, spații de cazare pentru personalul medical, unitate TIC mobilă, spălătorie, bucătărie, stație de oxigen și aparatură performantă.
Spitalul modular va funcționa ca o secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase.