Connect with us

A fost deblocată licitația pentru construirea spitalului regional: constructorii români pot participa la procedură

Proiecte publice

A fost deblocată licitația pentru construirea spitalului regional: constructorii români pot participa la procedură

O asociere de constructori români a renunțat la contestația depusă la licitația pentru construirea Spitalului Regional de Ugență (SRU) Iași, procedură cu o valoare record a contractului de lucrări: peste 1,8 miliarde lei. Ofertele vor fi deschise pe 11 aprilie.

O asociere condusă de unul dintre cei mai mare constructori români (Bog’Art) a contestat cerința privind experiența similară: autoritatea contractantă solicitase, inițial, ca acest criteriu să fie îndeplinit prin depunerea a maximum 3 contracte finalizate în ultimii 5 ani a căror valoare cumulată să fie de minimum 1,25 miliarde lei.

Principalul motiv invocat de asociere a vizat faptul că cerința este restrictivă pentru constructorii care activează pe piața din România și favorizează companii din străinătate. „Nu pot fi identificate 3 proiecte derulate în România în ultimii 5 ani a căror valoare cumulativă să atingă minimul impus”, arătau contestatarii.

Între timp, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), organizatorul licitației, a anunțat măsuri de remediere: a mărit numărul de contracte care pot fi aduse ca probă (de la 3 la 5) și a scăzut valoarea minimă a acestora, până la concurența sumei de 900 milioane lei.

„Ia act de renunțarea la contestație”, se arată în decizia forului sesizat de constructori, respectiv Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Decizia deblochează licitația, iar ANDIS a anunțat deja că va organiza o vizită la amplasamentul SRU, din Moara de Vânt, pe 11 martie, la care pot participa ofertanți interesați.

Din asocierea care a contestat procedura fac parte Bog’Art, Construcții Erbașu, Concelex (toate trei din București) și Con-A Operations (Sibiu). Fiecare dintre acestea a avut o cifră de afaceri de cel puțin 500 milioane lei în 2022, astfel că, cumulat, este vorba despre 2,6 miliarde lei. Companiile au și un aliat local – Conest, firmă care a avut o cifră de afaceri de 200 milioane lei.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top