Proiecte publice
ApaVital a atribuit un contract de 92 mil. lei pentru apă și canalizare în Pașcani și în comune învecinate
Apavital a semnat, la sediul Primăriei Municipiului Pașcani, contractele de lucrări pentru a extinde sistemul de apă și canalizare în Pașcani și comunele învecinate. Contractul, cu o valoare de 92 milioane lei, a fost atribuit firmei ieșene Daroconstruct, patronată de omul de afaceri Giani Canschi.
Lucrările din zona Pașcaniului vor viza următoarele intervenții:
- conductă de aducțiune apă potabilă: reabilitarea celei existente (6,4 km) și realizarea unei conducte noi (3,2 km), stație de pompare apă potabilă
- gospodărie de apă în Gâstești care cuprinde 2 rezervoare de 300 mc
- reabilitarea, extinderea și înființarea rețelei de alimentare cu apă și rețea de canalizare în localitățile Pașcani, Lunca, Blăgești, Bosteni, Gâstești, Sodomeni: reabilitări de rețea pe 11,6 km, extinderi pe 13,7 km și înființarea unei rețele noi pe 19,2 km. Rețeaua de canalizare menajeră: extindere pe cca 9 km, rețea nouă pe 31,5 km și realizarea a 21 de stații pompare ape uzate
Durata de execuție a lucrărilor pentru fiecare din cele două contracte este de 24 de luni, la care se adaugă perioada de notificare a defectelor/perioada de garanție de 60 luni.
„Faptul că din 20 de contracte care sunt în total pe POIM, printre primele 7 se semnează și cel de la Pașcani dovedește interesul nostru. Pașcaniul este foarte important pentru noi și din punct de vedere economic, și din punct de vedere social. Trebuie să facem aceste investiții pentru că schimbările climatice nu mai sunt doar o poveste, iar resursele de apă devin tot mai limitate. Pașcani este un centru de greutate pentru compania noastră. În această zonă, vom avea proiecte de peste 150 milioane de lei în derulare, în perioada următoare”, a declarat Mihai Doruș, directorul Apavital Iași.
Compania Apavital a mai încheiat până acum încă 6 contracte în cadrul Proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, care va însemna, în final, investiții de peste 500 de milioane de euro.
Beneficiari vor fi aproximativ 𝟐𝟎𝟎.𝟎𝟎𝟎 de locuitori care vor fi racordați la rețeaua de apă și peste 𝟖𝟎.𝟎𝟎𝟎 de locuitori ale căror locuințe vor fi racordate la rețeaua de canalizare.
În acest fel, gradul de racordare la apă potabilă în județ va ajunge la 84%, iar pentru rețeaua de canalizare la 77%.
Printre investițiile aflate în diverse etape de implementare, se numără:
- axa Iași – Popricani
- axa Voinești – Gârbești
- axa Bălțați – Belcești
- zona metropolitană sud, respectiv comunele Bârnova, Ciurea, Miroslava, Tomeşti şi Comarna
- axa Răchiteni – Al.I. Cuza – Heleşteni – Ruginoasa – Costeşti