Connect with us

ApaVital a început alimentarea cu apă în Republica Moldova

lucrari apavital apa si canalizare

Proiecte publice

ApaVital a început alimentarea cu apă în Republica Moldova

ApaVital a devenit primul operator transfrontalier de apă și canalizare din țară, după ce a inaugurat lucrările la prima subtraversare a râului Prut, care alimentează localitatea Măcărești, din raionul Ungheni, investiția fiind de 2,5 milioane lei.

Potrivit ApaVital, această primă subtraversare se va completa cu proiectul Raionului Nisporeni și al Agenției de Dezvoltare Regională Centru pentru alimentarea cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni. Tot în această etapă se vor demara proiectarea și obținerea autorizațiilor pentru traversările de la Sculeni și Tabăra, destinate alimentării cu apă potabilă a localitaților din Raioanele Fălești, Glodeni și Ungheni.

În cea de a doua etapă, se va trece la execuția traversărilor de la Sculeni și Tabăra și demararea proiectării și obținerea de autorizații pentru apeductele de la Ungheni. În ultima etapă, se vor construi 3 apeducte de mare capacitate pe podul rutier de la Ungheni, destinate aprovizionării cu apă potabilă a Raionului Ungheni, precum și a raioanelor învecinate.

În noiembrie 2022, reprezentanții guvernelor din România și Republica Moldova au semnat, la Iași, un nou protocol care completează acordul încheiat în 2021 între cele două țări, privind reglementarea construirii unor apeducte, protocol care a permis operatorului ApaVital să execute lucrări de subtraversare a râului Prut cu scopul de a furniza apă potabilă către un „bazin” potențial de 200.000 de locuitori din Republica Moldova.

Planurile ApaVital prevăd patru traversări (două subtraversări și două supratraversări) între localitățile Măcărăști (România) – Măcărăști (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) – Viilor (Republica Moldova) și  traversare pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top