Proiecte publice
Autostrada A8: în ce condiții va fi modificat traseul prin satul Horlești? Răspunsul Ministerul Transporturilor
Ministerul Transporturilor (MT) a transmis calendarul privind întocmirea documentațiilor tehnice pentru construirea secțiunii Ungheni – Iași – Tg Neamț din autostrada A8. În același timp, MT a făcut mai multe precizări privind modificarea traseului prin Horlești: „în cazul în care această modificare nu produce niciun efect negativ, se va proceda la modificarea traseului pe zona respectivă”.
Documentația tehnică este întocmită de Consitrans și, pe lângă problema Horlești, mai există și o alta: renunțarea la legăturile A8 spre Spitalul Regional și Aeroportul Internațional: „nu sunt rentabile”, spune Consitrans.
- Citește și EXCLUSIV Traseul autostrăzii A8 prin fiecare localitate tranzitată din jud. Iași [foto și schițe]
Care este calendarul asumat de MT, care apare într-o adresă publicată pe site-ul Camerei Deputaților, sub formă de răspuns la o interpelare pe temă formulată de deputatul Alexandru Muraru (PNL):
- finalizarea studiului de fezabilitate: 21.08.2023
- finalizarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor: 21.11.2023
- finalizarea proiectului tehnic de execuție: 22.05.2024
- finalizarea contractului de servicii: 20.09.2024
„Aceste termene pot suferi modificări, mai ales în cazul în care pe parcursul implementării contractului de servicii sunt situații care pot produce blocaje și care nu sunt imputabile CNAIR (beneficiar) sau Consitrans (prestator)”, se precizează în adresa MT.
- Citește și A fost aprobat oficial traseul autostrăzii Iașului: 55 poduri, 2 tunele și 9 noduri rutiere
O problemă la acest moment vizează traseul autostrăzii prin localitatea Horlești: investitorul într-un ansamblu rezidențial a solicitat schimbarea rutei pentru a nu-i fi afectată dezvoltarea imobiliară. Vineri, la Rediu, va avea loc o dezbatere pe această temă.
„S-a procedat la realizarea unei analize cu privire la posibilitatea, cât și oportunitatea efectuării unor modificări punctuale a traseului în zona satului Horlești, astfel încât să fie evitată demolarea construcțiilor edificate în acest moment. Analiza va trata atât aspectele tehnice de constructibilitate, cât și impactul asupra costurilor de execuție. Totodată, se analizează și impactul asupra derulării contractului de servicii, astfel încât, această modificare să nu producă întârzieri în implementarea obiectivului de investiții. Astfel, în cazul în care această modificare nu produce niciun efect negativ asupra aspectelor relatate mai sus, se va proceda la modificarea traseului pe zona respectivă”, se precizează într-o altă adresă a MT, publicată tot sub formă de răspuns la o interpelare a deputatului liberal.
- Consultă AICI răspunsul privind calendarul de implementare și AICI răspunsul privind modificarea din Horlești.
În aceeași adresă, se mai arată că Consitrans va analiza atât modificarea de traseu, cât și soluția tehnică de amenajare a viitorului Nod rutier dintre autostrada Tg Neamț – Iași – Ungheni și DJ282. „Soluția finală de amenajare a Nodului va ține cont de constrângerile din teren și va asigura în integralitate funcționalitatea acestuia”, spune MT.
- Citește și VIDEO Autostrada A7 se apropie de Iași: au început lucrările la nord de Bacău, spre Pașcani
O altă problemă care a fost invocată, de data aceasta de autoritățile locale și județene, vizează renunțarea la legăturile dintre autostradă și două obiective importante ale Iașului: Spitalul Regional de Urgență și Aeroportul Internațional Iași. Din analiza făcută de către Consitrans rezultă că aceste legături nu ar fi rentabile, astfel că, din punct de vedere financiar, nu s-ar justifica.
Contractul cu Consitrans a fost semnat în luna aprilie 2021 pentru o sumă de aproape 60 milioane lei. Termenul de execuție prevăzut în fișa de date a fost de 38 de luni.