Local
Avocați de top vor reprezenta Primăria Iași la Londra: miza procesului este de 30 milioane euro
Societatea Civilă de Avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners va reprezenta Primăria Iași la procesul intentat la Londra de către Vitol Geneva. Elvețienii solicită daune de cel puțin 30 milioane euro în urma unui contract pentru livrarea de cărbune la Iași pentru sezonul rece 2022/2023.
Compania va încasa un onorariu de un milion de lei și un bonus de succes de 400.000 lei. Oferta celuilalt participant (Muşat şi Asociaţii) la procedură de achiziție a serviciilor a fost respinsă întrucât a depășit valoarea estimată de Primărie (1,15 milioane lei). Procesul va demara în acest an, dar încă nu este stabilit primul termen de judecată.
SCA Zamfirescu Racoți Vasile & Partners are o bogată experiență în litigii comerciale internaționale, iar din echipa care va reprezenta Iașul va face parte și un avocat înscris la Baroul din Anglia și Țara Galilor, cu drept de profesa la Tribunalul Comercial de la Londra. Printre altele, compania a scăpat statul român (în 2018) de plata a 450 milioane de dolari, a fost implicată în litigii cu o valoare care trecut pragul de 600 milioane euro și, anul trecut, a câștigat (în primă instanță) o dispută cu o miză de 28 milioane euro.
Vitol SA Geneva a dat în judecată municipiul Iași la Tribunalul Comercial al Curții Supreme de Justiție din Anglia și Țara Galilor. Elvețienii spun că Primăria Iași a încălcat contractul prin faptul că a refuzat să ridice și să achite aproape 70.000 de tone de cărbune transportate de Vitol până în portul Constanța. „Cererea reclamantului este evaluată provizoriu la peste 24,8 milioane lire sterline”, se arată în cererea de judecată depusă de Vitol la Londra.
Suplimentar, Vitol solicită ca Iașul să plătească costurile de depozitare a cantității de cărbune pe perioada cât combustibilul a stat în port. Contractul între Primăria Iași și Vitol a fost semnat în august 2022 și a suferit mai multe modificări. Una dintre acestea a stârnit controverse și un dosar la DNA: fostul viceprimar Cezar Baciu a semnat o suplimentare a cantității inițiale cu 10% deși Primăria încă nu preluase tot combustibilul contractatat până atunci și, în plus, premisele arătau că nu va fi necesară o astfel de suplimentare: CET II Holboca nu funcționa, iar temperaturile prognozate arătau o iarnă blândă.
Vitol susține că din cele 154.000 de tone contractate de Primăria Iași, municipalitatea a utilizat doar 85.1000 tone. Vitol susține că celelalte 68.900 tone nu au mai fost achitate de către Primărie și nici nu au fost preluate în posesie, conform planului de livrare agreat de părți. Parte din cantitatea neplătită a fost livrată de către Vitol până în portul Constanța, dar a rămas blocată în port pentru o perioadă ceea ce a condus la cheltuieli suplimentare de depozitare.
- Citește și PMI va cheltui zeci de milioane de euro pentru asigurarea încălzirii locuințelor la iarnă
„Reclamantul a suferit pierderi și daune care reflectă diferența dintre prețul contractului și prețul pieței cărbunelui la momentul în care ar fi trebuit acceptată”, se precizează în acțiunea depusă de Vitol.
În replică, Primăria Iași acuză, la rândul ei, că Vitol a încălcat o serie de clauze contractuale. Cele două părți au încercat în mediere în perioada 2023-2024, dar fără succes – Vitol a deschis acțiunea în noiembrie 2024.
