Connect with us

Barajul Pașcani: a fost lansată o achiziție pentru punerea în funcțiune a centralei hidroelectrice

AHE Pascani

Proiecte publice

Barajul Pașcani: a fost lansată o achiziție pentru punerea în funcțiune a centralei hidroelectrice

Hidroelectrica a lansat achiziția pentru furnizarea și montajul echipamentelor necesare punerii în funcțiune a centralei hidroelectrice din cadrul AHE Pașcani, contractul având o valoare estimată la aproape 70 milioane lei, fără TVA. Aceste costuri reprezintă un sfert din suma totală care va fi investită în următorii doi ani la Pașcani (peste 300 milioane lei).

Lucrările la acumularea hidroenergetică au fost reluate anul trecut. Echipamentele care fac obiectul licitației lansate sunt necesare în vederea barării cursului de apă al râului Siret și asigurării volumului de apă necesar funcționării centralei hidroelectrice, conform documentației tehnice consultate de APIX.ro.

„Se impune continuarea demersurilor de execuție și punere în funcțiune a AHE Pașcani, respectiv achiziționarea la cheie a echipamentului hidromecanic (stavile segment și mecanismele de acționare) necesare echipării barajului deversor aferent obiectivului de investiții, astfel încât să se realizeze funcționalitatea acumulării, aceea de a asigura volumul necesar de apă pentru funcționarea turbinelor hidraulice”, se arată în caietul de sarcini.

Odată echipat barajul Pașcani, Hidroelectrica spune că vor fi asigurate condițiile tehnice necesare continuării execuției digului mal stâng al acumulării hidroenergetice și condițiile de funcționare a centralei la puterea instalată de 9,4 MW.

Amenajarea hidroenergetică Pașcani cuprinde acumularea Pașcani și centrala hidroelectrică Pașcani. AHE Pașcani este amplasată pe râul Siret în amonte de localitatea Lunca (jud. Iași), la circa 2,5 km de Pașcani. Acumularea are un volum de circa 68,7 milioane metri cubi. „Retenția este asigurată de un baraj stăvilar de tip fluvial din beton, echipat cu stavile segment, diguri de contur din materiale locale protejate cu pereu din beton, și relieful existent”, se mai precizează în documentația de atribuire a contractului.

Principalele beneficii ale acumulării sunt:

  • sursă de apă pentru irigarea unei suprafețe de 46.000 ha în județele Iași și Neamț
  • debit de 1 mc/s apă industrială pentru alimentarea zonală Fălticeni, Târgu Frumos și alte obiective din bazinul hidrografic Bahlui
  • valorificarea energetică a căderii realizată la barajul Pașcani printr-o centrală hidroelectrică
  • tranzitarea în bazinul Bahlui a debitului de 4,4 mc/s rezultat din restituțile unităților industriale din municipiul Suceava asigurându-se astfel sursa de apă pentru încă 30.000 ha în județul Iași

„Întreaga lucrare poate fi finalizată în trimestrul 2 din 2026 și va însemna producție de energie verde, diminuarea riscurilor inundațiilor, apă potabilă pentru Pașcani și localitățile limitrofe, apă pentru irigații pentru județele Iași și Neamț”, spunea, în 2023, ministrul Energiei Sebastian Burduja, cu ocazie unei vizite la Pașcani.

Proiectul „Amenajarea Hidroenergetică Paşcani” (AHE) a fost iniţiat în anul 1985 şi a fost continuat prin decizii adoptate în 1989, 2002 şi 2006. Lucrările au fost sistate în 2012, odată cu intrarea Hidroelectrica în insolvență. Cea mai mare parte a lucrărilor (90%) a fost executată în perioada comunistă. Din 2014, Hidroelectrica și-a revenit din punct de vedere financiar, având ulterior profituri substanțiale, iar, în 2019, a inițiat actualizarea studiului de fezabilitate aferent AHE Pașcani.

Anul trecut, reprezentanții guvernului declarau că necesarul de finanțare pentru finalizarea lucrărilor la AHE Pașcani ajunge la peste 65 milioane euro. În 2022, asigurarea acestor fonduri a devenit o certitudine după aprobarea unei ordonanțe de urgență a guvernului.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top