Connect with us

Se reiau lucrările la cea mai mare investiție a statului la Iași?

AHE Pascani
Foto: adevarul.ro

Proiecte publice

Se reiau lucrările la cea mai mare investiție a statului la Iași?

Hidroelectrica a decis reluarea lucrărilor la barajul de la Lunca Pașcani. Într-o adresă a acestei instituții, obținută de Apix.ro, se arată că lucrările la cea mai mare investiție a statului la Iași ar putea fi reluate chiar de la sfârșitul acestui an.

Hidroelectrica a decis să avizeze favorabil finalizarea obiectivului de investiții într-o sumă maximală, rezultată din analiza tehnico-economică care a avut la bază obținerea de rentabilitate ținând cont de o eventuală cheltuială generată de abandonarea obiectivului. La data prezentei (iulie 2019, n.r.) Hidroelectrica se află într-o fază avansată de negociere cu constructorul general Construcții Hidrotehnice Iași pentru execuție lucrări rest de executat într-o valoare care să se situeze în interiorul sumei aprobate de AGA pentru finalizarea obiectivului. După finalizarea negocierilor se va trece imediat la execuția lucrărilor, estimativ finalul trimestrului 3, începutul trimestrului 4 anul curent”, se arată într-o adresă a Hidroelectrica semnată de Bogdan Badea, președinte Directorat, adresă intrată în posesia Apix.ro.

Facsimil din adresa Hidroelectrica

În 2016, Ministerul Energiei a estimat că pentru finalizarea lucrărilor sunt necesare 125 milioane euro, dar din adresa Hidroelectrica un rezultă că această sumă va fi și alocată pentru proiect. Anterior, au mai fost vehiculate sume precum 50, 60 sau 90 milioane euro ca necesar de investiție.

Hidroelectrica a mai finanțat anumite lucrări în perioada 2006 – 2012, dar, ulterior, șantierul a fost „înghețat”: Hidroelectrica intrase în insolvență, iar autoritățile centrale nu s-au pus de acord cum poate fi reluat proiectul – componentele acestuia fiind ba separate, ba unite, ba lăsate de izbeliște. Din 2014, Hidroelectrica și-a revenit din punct de vedere financiar, având ulterior profituri substanțiale.

Proiectul „Amenajarea Hidroenergetică Paşcani” (AHE) a fost iniţiat în anul 1985 şi a fost continuat prin decizii adoptate în 1989, 2002 şi 2006. Cea mai mare parte a lucrărilor (90%) a fost executată în perioada comunistă.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top