Connect with us

Bucium: Un ansamblu cu aproape 100 de imobile va fi construit lângă Pădurea Căprița

Investiții private

Bucium: Un ansamblu cu aproape 100 de imobile va fi construit lângă Pădurea Căprița

Cartierul Bucium continuă să se extindă din punct de vedere imobiliar, în ciuda numeroaselor dificultăți în special în ceea ce privește circulația rutieră. Investitorii imobiliari continuă să inițieze proiecte de amploare, dar Primăria nu ține pasul cu dezvoltările: orașul crește, infrastructura rutieră rămâne aceeași.

Pe 18 mai va fi dezbătut public la Primărie un proiect care presupune construirea unui ansamblu care va avea aproape 100 de construcții, fiind vorba, în general, despre vile. Proiectul este inițiat de firma Cartierul Bucium SRL, patronată de omul de afaceri Ovidiu Petrache, cunoscut la Iași pentru afacerile cu gazon: o altă societate a sa (Rulouri de Gazon SRL din Giurgiu) este principalul furnizor de gazon al Primăriei în ultimii ani.

Amplasamentul terenului (sursă foto: proiect PUZ)

Cartierul Bucium SRL are în proprietate peste 56.000 mp, iar complexul care se vrea a fi dezvoltat va cuprinde: locuințe individuale, locuințe colective mici, spații comerciale, birouri, servicii cazare, locuințe colective, dotări, anexe și funcțiuni complementare. Din informațiile APIX.ro, dintre cele aproape 100 de parcele, circa 20 sunt deja vândute de investitor: în principiu, acesta este și planul firmei – să înstrăineze terenurile parcelate către cei care vor să construiască.

„Zona studiată prezintă potențial de dezvoltare urbană, în condițiile unui cadru natural favorabil cu panorame orientate spre sectorul sudic, existând posibilitatea de a beneficia de accesibilitate din drumurile publice și de posibilitatea racordării la echiparea tehnico-edilitară”, se arată în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), consultat de APIX.ro.

Terenul este delimitat de Pădurea Căprița (la nord și la vest), de str. Grigore T. Popa (la est) și str. Alexandru Claudian (la sud). Principalul acces va fi realizat dinspre str. Grigore T. Popa pe str. Claudian (ambele străzi sunt acum neasfaltate), iar descărcarea auto va fi pe str. Trei Fântâni (stradă care necesită lucrări de modernizare).

Principalele accesuri rutiere din zona terenului

Suprafața a fost împărțită în patru unități teritoriale de referință, după cum urmează:

  • UTR 1 – teren cu o suprafață de 1.800 mp destinat unor funcțiuni mixte (rezidențial și nerezidențial), cu regim demisol, parter, un etaj și mansardă (etaj 2 retras), la o înălțime maximă de 12 metri
  • UTR 2 – teren cu o suprafață de 31.200 mp destinat locuințelor individuale/cuplate, cu regim subsol, demisol, parter, un etaj și mansardă (etaj 2 retras) la o înălțime maximă de 11 metri
  • UTR 3 – teren cu o suprafață de 9.900 mp destinat locuințelor colective mici, cu regim subsol, demisol, parter, 2 etaje și mansardă (etaj 3 retras), la o înălțime maximă de 14 metri
  • UTR 4 – teren cu o suprafață de 3.700 mp destinat unei zone de echipare tehnico-edilitară, cu regim parter la o înălțime maximă de 4 m
Fiecare pătrat din imagine reprezintă o construcție

„Rețeaua de drumuri situată în incinta terenului cu o suprafață de 8.882 mp va fi dezvoltată cu un profil stradal de 9 m de către investitor ce va suporta și toate costurile pentru aceasta”, se precizează în proiectul de PUZ.

În planul urbanistic se prevede ca o suprafață de circa 4.000 mp să fie cedată domeniului public pentru modernizarea străzilor care delimitează terenul aflat în proprietatea firmei Cartierul Bucium SRL. „Descărcarea auto se va realiza pe str. Trei Fântâni, str. Gr. T. Popa fiind o stradă secundară folosită pentru aprovizionarea supermarket-urilor de la șos. Bucium”, se precizează în proiectul de PUZ.

Interesant este că în proiect se arată că „se admit și parcări în sistem automatizat multiparking”, deși o astfel de soluție este des invocată de arhitecți și proiectanți, dar aproape niciodată nu este pusă în practică: în mandatul trecut, la nivelul Comisiei de urbanism a existat o decizie „neoficială” de a nu mai aproba proiecte care prevăd multiparking.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top