Connect with us

Ce lucrări se vor face la Filarmonică? A fost lansată licitația de execuție, dar banii vor fi disponibili peste cel puțin un an

Repere istorice

Ce lucrări se vor face la Filarmonică? A fost lansată licitația de execuție, dar banii vor fi disponibili peste cel puțin un an

Consiliul Județean (CJ) a lansat licitația pentru restaurarea clădirii Filamornicii, lucrările având o valoare de peste 60 milioane lei, fără TVA. Procedura este lansată cu clauză suspensivă: contractul va fi semnat după ce vor fi obținuți banii europeni.

Fondurile UE sunt asigurate din banii pre-alocați către Municipiul Iași prin intermediul Programului Regional Nord-Est (PNRE, noul POR) 2021 – 2027. Iașul are asigurați 19 milioane euro, iar decizia Primăriei a fost de a intra într-un parteneriat cu CJ pentru ca fondurile să fie utilizate în procesul de restaurare a clădirii Filarmonicii. Însă, într-un scenariu optimist, fondurile ar putea fi disponibile în cursul anului viitor. În schimb, lansarea licitației de execuției încă de la acest moment va permite CJ să semneze contractul imediat ce are fondurile disponibile, astfel că sunt scurtate termenele de implementare.

Complexul de clădiri care formează Filarmonica cuprinde Casa Balș (construită în 1815, restaurată acum circa 15 ani, destinația actuală fiind de sediu pentru Universitatea de Arte) și alte două corpuri (construite între anii 1900 – 1910) care fac obiectul licitației lansate de CJ: corpul central este sediul Filarmonicii (tronson 2), iar celălalt corp (tronson 3A) este dedicat învățământului muzical.

Tronsonul 2 al Filarmonicii (la str. Cuza Vodă) – corpul central al complexului unde se află sălile de concerte

Potrivit caietului de sarcini, consolidarea clădirii se va face prin: realizarea unor grinzi tip Vierendeel la nivelul fundațiilor, refacerea continuității zidăriei și a intersecțiilor diafragmelor de zidărie, injectarea în masă a zidăriei de piatră la fundații cu mortar de ciment fluid, introducerea elementelor verticale din beton armat odată cu realziarea legăturilor noilor elemente din beton armat de cele existente, injectarea în masa ziudăriei de cărămidă pentru refacerea unor legături între cărămizi, injectarea tuturor fisurilor din zidăria de piatră și cărămidă pentru refacerea legăturilor, cămășuirea completă a pereților interiori cu grile polimetrice și realizarea unei șarpante metalice la nivelul mansardei.

„Adoptarea acestor măsuri de consolidare permite încadrarea construcției în clasa de risc seismic Rs III, care cuprinde construcțiile care sub efectul cutremului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante”, se arată în documentația de atribuire a contractului.

Tronsonul 3A (la str. Vasile Stroescu) – zidul clădirii va fi complet reconstruit

Alte lucrări vizează reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice a clădirii, înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă, reabilitarea podului și a mansardei, reducerea consumului de energie electrice (montarea de surse de tip LED), înlocuirea totală a distribuției instalației de încălzire centrală cu conducte noi și alte diverse lucrări de instalații.

„În salonul Casei Balș s-a jucat în 1817 prima piesă de teatru în limba română, iar la 18 ianuarie 1847 a avut loc un concert susținut de marele pianist și compozitor Franz Liszt (…) În 1905-1906 are loc prima stagiune simfonică ieșeană (în noile corpuri, n.r.) ce a cuprins cinci concerte, susținute de orchestra Conservatorului, dirijor Enrico Mezzetti, activitatea continuată până în 1917, de Athanasie Theodorini, Ion Vlăduță și apoi de Antonin Ciolan, iar între 1917-1918 are loc istorica stagiune a orchestrei alcătuite din instrumentiști bucureșteni și ieșeni, inițiată și condusă de George Enescu, urmată de fondarea Societății Filarmonice George Enescu (1918), care a funcționat până în 1923, apoi între 1930 – 1932.”, se arată într-un studiu istoric atașat documentației.

  • Citește mai multe despre istoricul complexului de clădire pe Iași.travel
Cu albastru sunt cele tronsoane realibilitate în perioada 1990-2012. Tronsoanele 2 și 3A, cu contur roșu, sunt corpurile de clădire care vor fi refăcute cu bani europeni

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top