Infrastructură
Centura Sud a Iașului va costa peste 420 milioane lei: investiția va fi aprobată de guvern
Un nou pas în implementarea centurii Sud (Uricani – Cicoarei) a Iașului: Guvernul va aproba, în această lună, indicatorii tehnico-economici ai proiectului de infrastructură care vizează realizarea unei variante de ocolire de trafic ușor pe partea de sud-vest a orașului. Investiția are o valoare estimată la peste 420 milioane lei și include construirea unui pod peste râul Bahlui și a unui drum cu patru benzi pe o parte din traseu.
Lungimea totală a noii variante de trafic este de 8,7 km, din care primii 4,7 km – ce traversează zona de șes a Bahluiului – vor avea patru benzi de circulație (câte două pe sens). De la intersecția cu strada Cicoarei, traseul continuă pe drumul existent și va avea doar două benzi, câte una pe sens. La nivelul anului de prognoză 2040, traficul estimat pe noua centură este de peste 26.000 de vehicule pe zi.

Traseul ocolitoarei pornește din varianta de ocolire de trafic greu a municipiului, în zona Uricani, și urmează albia Bahluiului, trecând printr-o zonă cu relief ușor valonat, până la intersecția cu str. Cicoarei. Pe acest segment va fi amenajată și o intersecție giratorie care va permite conexiunea cu un nou drum de legătură spre cartierul Dacia („Penetrația Dacia”). Proiectul include realizarea unui pod peste Bahlui, cu o lungime de aproape 60 metri și structură din grinzi prefabricate din beton armat.
- Citește și SCHIȚE Traseul final al drumului Uricani – Cicoarei – Nicolina, parte din centura Iașului
Tronsonul doi al centurii, cu regim de câte o bandă pe sens, urmează traseul străzilor Cicoarei – Arhitect Ioan Berindei și se încheie în intersecția cu șoseaua Nicolina, unde va fi amenajată o intersecție în formă de „T”. Pe traseu este prevăzută și o intersecție giratorie cu strada Sofia Nădejde, menită să faciliteze conexiunea cu zona Galata.
Penetrația Dacia va avea câte o bandă pe sens și o viteză de proiectare de 60 km/h. Un segment de 220 metri va fi construit denivelat, sensurile fiind separate de un zid de sprijin cu înălțime maximă de 4 metri, din cauza diferențelor de nivel dintre proprietățile din zonă.
- Citește și Ansamblul Cicoarei, cu blocuri de până la 20 etaje, poate intra spre aprobare în Consiliul Local
Proiectul este propus pentru finanțare europeană prin Programul Transport 2021–2027, iar aprobarea indicatorilor tehnico-economici deschide calea lansării licitației de lucrări. Rămâne de văzut dacă proiectul va fi prioritar în contextul noii strategii guvernamentale de investiții în infrastructură.
