Proiecte publice
Cine sunt ofertanții pentru supervizarea lucrărilor la SRU: un multimilionar ieșean și un fost ministru, implicați în licitație
Patru asocieri de firme au înaintat oferte la licitația pentru supravegherea lucrărilor de construire a Spitalului Regional de Urgență (SRU), un contract cu o valoare estimată de circa 45 milioane lei, fără TVA.
În licitație sunt implicate 16 firme, iar unele dintre acestea sunt controlate de omul de afaceri Dan Stratan (unul dintre cei mai bogați afaceriști ieșeni, cunoscut inclusiv pentru contracte cu instituții ale statului) și fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. Câștigătorul va fi anunțat cel târziu la jumătatea lunii octombrie 2023.
- Citește și VIDEO Tot ce trebuie să știi despre SRU: randări și imagini detaliate cu viitorul complex
Lista firmelor care participă la licitație (vezi anunțul de licitație pe SEAP):
- o asociere condusă de Eurocerad Internațional, din București – este cea mai variată asociere, iar din aceasta face parte Sceptrum Optimal System (Iași), companie controlată de Relu Fenechiu (firma este pe numele cumnatei lui). Alte firme autohtone parte din asociere sunt Initiative Exclusiv Consulting Management (București) și Pegasus Engineering (București). Din străinătate, în asociere au intrat Meta Engineering (Spania), Padeco (Japonia) și 3TI Progetti (Italia).
- o asociere condusă de Tecnic (București), alături de RomCapital Invest (București) și turcii de la TUMAS. RomCapital este acționar majoritar al Tecnic, iar ambele firme sunt patronate de omul de afaceri Dan Stratan
- o asociere condusă de Studio Altieri (Italia), firmă care a condus și echipa de specialiști care a realizat proiectul tehnic pentru SRU. Din asociere mai fac parte K-Box Construction (București), Italconsult și Manens (ambele din Italia).
Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurilor în Sănătate (ANDIS) are în desfășurare și o altă licitație în relație cu SRU: 28 milioane lei pentru lucrări preliminare (organizare șantier, săpătură, terasamente și împrejmuire, deviere utilități etc.). La această procedură participă cinci ofertanți, licitația fiind în faza de evaluare: Conest, Iasicon, Ness Proiect Europe, Danlin XXL și asocierea Concret Drum – Alpenside.
Alte trei pachete de achiziții (pot implica mai multe proceduri de licitație) vor fi lansate în viitor pentru construirea SRU Iași: lucrările principale, echipamente medicale ușoare și mobilier, alături de echipamente IT și sisteme speciale. În toate aceste proceduri, supervizorul va fi direct implicat întrucât printre responsabilitățile sale vor fi: management de proiect, verificarea documentațiilor, activități premergătoare execuției lucrărilor și monitorizarea proiectului inclusiv în perioada de garanție.
Potrivit estimărilor proiectantului SRU, în primul an de funcţionare, spitalul va gestiona peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe. Cheltuielile operaţionale ale SRU vor trece pragul de 70 milioane euro anual, în condiţiile în care unitatea va avea 3.000 de angajaţi. Valoarea totală pentru construirea și punerea în explotarea SRU se ridică la peste 550 milioane euro, fonduri care sunt deja asigurate.