Repere istorice
Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” va fi reabilitat cu fonduri guvernamentale
Ministerul Dezvoltării va asigura finanțarea lucrărilor de reabilitare a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, unitatea de învățământ fiind inclusă pe lista celor 30 de școli din țară care vor beneficia de fonduri prin intermediul unui program național de investiții. Proiectul are o valoare estimată la circa 70 milioane lei.
„Finanțarea lucrărilor este asigurată de Ministerul Dezvoltării, iar unitățile administrativ-teritoriale (UAT) pe raza cărora se află cele 31 de obiective răspund de modul în care sunt realizate aceste lucrări. Pe perioada lucrărilor, beneficiarii trebuie să asigure spații pentru relocarea activităților sau alte modalități de desfășurare a procesului educațional”, se arată într-un comunicat al autorității centrale.
Ministerul Dezvoltării a specificat că nu trebuie întocmite documentații tehnico-economice de tip DALI, ci doar proiectul tehnic. „În urma acestuia, a expertizei și a costului standard pe metru pătrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finanțarea va fi acordată urgent. Contractele de finanțare se încheie pentru o perioadă de 3 ani”, se arată în comunicat.
- Decizia guvernului este importantă întrucât Primăria avea în plan să amâne investiția privind reabilitarea pasajului Alexandru cel Bun pentru a avea fonduri să înceapă lucrările la Colegiul Pedagogic
În cazul Colegiului Pedagogic, este deja în desfășurare licitația de lucrări. Primăria Iași a lansat recent această procedură și, coincidență sau nu, cu doar câteva zile înainte de un protest fără precedent care a avut loc în fața Primăriei Iași: sute de elevi și părinți au solicitat demisia primarului Mihai Chirica. Principala nemulțumire a vizat relocarea elevilor din sălile colegiului întrucât clădirea este în pericol de prăbușire în cazul unui cutremur. În același timp, un alt reproș a constat în lipsa de intervenție a Primăriei de-a lungul anilor pentru a rezolva problema școlii: timp de aproape 10 ani, de când există un proiect tehnic de reabilitare, municipalitatea nu a făcut pași concreți pentru restaurarea obiectivului.
Introducerea spre finanțare a școlilor în programul național se face pe baza listelor transmise periodic de Ministerul Educației, cuprinzând clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri.
Clădirile sunt introduse în lista aprobată prin ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, urmând ca UAT-urile pe raza cărora se află aceste școli să-și transmită, în termen de 5 zile de la data aprobării acesteia, acordul pentru includerea în program. Netransmiterea acordului în termen de 5 zile de la aprobare (hotărâre a consiliului local/județean) atrage eliminarea beneficiarului din program, acesta urmând a fi reintrodus la momentul transmiterii avizului.
- Vezi AICI lista școlilor incluse spre finanțare