Connect with us

Concesionarea sistemului de termoficare: o afacere de un miliard de euro

cet tudor

Local

Concesionarea sistemului de termoficare: o afacere de un miliard de euro

Valoarea concesionării sistemului de termoficare ar putea trece pragul de un miliard de euro. Această sumă este limita maximă estimată de Primăria Iași pentru delegarea activității pe o perioadă de 15 ani. Suma a fost determinată, conform legii, de veniturile estimate pentru delegat, cumulate cu valoarea bunurilor date în concesiune, scrie „Ziarul de Iași”.

Potrivit caietului de sarcini, estimările Primăriei sunt că, în perioada 2024 – 2027, vânzările de energie termică se vor stabiliza la 200.000 Gcal/an, iar, pentru perioada 2028 – 2035, cantitatea ar urma să crească la 225.000 Gcal/an.

La finalul anului trecut, în spațiul public, s-a discutat despre o creștere cu 45% a gigacaloriei furnizată populației (fără subvenția Primăriei) și cu până la 200% în cazul persoanelor juridice (firme, instituții etc.). Creșterea reală vehiculată în cazul clienților casnici era de 140%, diferența fiind asigurată prin subvenționarea prețului de către municipalitate. Această creștere, deși anunțată inclusiv de primarul Mihai Chirica la un moment dat, nu a mai fost introdusă în sezonul rece trecut, dar nu este exclus să fie repusă pe tapet.

Dacă majorarea va fi aplicată în cele din urmă, atunci populația va achita 299 lei/Gcal (față de 206 lei în prezent), în condițiile în care, pentru fiecare gigacalorie, Primăria ar urma să plătească o subvenție de 473 lei (față de 117 lei în prezent). În cazul consumatorilor noncasnici nu poate fi vorba despre subvenţionarea preţului, astfel că această categorie de clienţi ar putea plăti un preţ aproape triplu în anii următori (933 lei față de 324 lei, prețuri fără TVA). La sistemul centralizat de termoficare sunt racordate peste 22.700 de apartamente și peste 300 de entități juridice (firme, instituții).

„Sarcina termică, adică energia termică vândută în Municipiul Iaşi, este de circa 208.000 de gigacalorii/an – din care circa 101.000 de gigacalorii pentru clienţii casnici şi aproximativ 107.000 de gigacalorii pentru clienţii noncasnici”, se preciza într-un referat întocmit la nivelul Primăriei la finalul anului trecut, cu ocazia estimărilor privind creșterea prețului la gigacalorie.

Conform estimărilor Primăriei, valoarea contractului de concesionare este cuprinsă între 3,8 și 5,7 miliarde lei. Suma minimă reprezintă valoarea concesionării pe 10 ani, iar cea maximă cuprinde opțiunea de prelungire cu încă 5 ani. Această prelungire poate fi decisă între părți în situația în care operatorul privat va prelua parțial sau total sumele pe care municipalitatea ar urma să le investească în sistem în perioada contractuală.

Din informațiile ZDI, pentru primii 10 ani, estimarea cifrei de afaceri a operatorului privat (veniturile totale) se ridică la 3,1 miliarde lei. La această sumă se adaugă valoarea de inventar a bunurilor puse la dispoziția delegatului, respectiv în jur de 650 milioane lei. O prelungire cu 5 ani înseamnă o valoare suplimentară de 1,9 miliarde lei.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top