Connect with us

Covid-19/Mun. Iași se apropie de o rată de 3 la mia de locuitori: 2,88. UPDATE

Local

Covid-19/Mun. Iași se apropie de o rată de 3 la mia de locuitori: 2,88. UPDATE

UPDATE. Astăzi, 24 octombrie, rata de incidență în municipiul Iași a scăzut ușor: 2,86 la o mie de locuitori. În municipiul Iași au fost înregistrate 127 noi cazuri.

Rata de incidență a noilor cazuri Covid-19 în municipiul Iași a ajuns la 2,88 la o mie de locuitori, foarte aproape de pragul de 3 la mie, ceea ce va aduce noi restricții pe raza orașului. Cel mai important aspect: cursurile la școli vor fi ținute exclusiv online. De remarcat că, în perioada 26 octombrie – 1 noiembrie 2020, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Conform datelor centralizate de APIX.ro, în ultimele patru zile, în municipiul Iași au fost înregistrate constant peste 100 de noi infectări în fiecare zi, cu un record absolut în ziua de 22 octombrie (184 cazuri).

Incidența mare de infectări a făcut ca, în ultima săptămână, să fie cu 30% mai multe cazuri față de precedentele 7 zile (830 cazuri noi față de 645). În prezent, în municipiul Iași sunt aproape 3.000 de cazuri active.

De remarcat că guvernul a schimbat regulile de calcul al incidenței recent, ceea ce a dus o scădere artificială a ratei. Până la începutul lunii octombrie, în calculul ratei de incidență, guvernul ținea cont de:

  • (și de) cazurile din focare, conform unui ordin emis în luna iulie 2020
  • populația comunicată de INS la nivelul lunii ianuarie 2020 (387.103 locuitori)

În urmă cu două săptămâni, regulile s-au schimbat:

  • nu se mai ține cont de cazurile din focare
  • populația luată în calcul este cea care figurează în Registrul național de evidență a persoanelor (mai mare față de cea furnizată de INS)

Dacă calculul ratei de incidență se făcea la acest moment în baza regulilor valabile până la începutul lunii octombrie, atunci rata în municipiul Iași era de 3,8 la o mie de locuitori.

Principalele măsuri adoptate atunci când o localitate trece de pragul de 3 rată de incidență:

  • masca devine obligatorie în toate spațiile deschise
  • școlile trec în scenariul 3
  • se închide activitatea în interior a restaurantelor și cafenelelor
  • se opresc activitățile de jocuri de noroc
  • se închid pentru public cinematografele și instituțiile de cultură
  • se poate impune carantină zonală, dar în acest caz se iau în analiză mai mulți factori, trecerea pragului de 3 fiind doar unul dintre ei

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top