Proiecte publice
Depoul din Dacia va fi demolat: anul viitor ar urma să înceapă lucrările la noile hale pentru tramvaie și autobuze electrice
Primăria e emis autorizația de desființare a 17 construcții care formează depoul din Dacia, demolarea urmând a fi realizată până spre jumătatea anului viitor. În paralel, municipalitatea pregătește licitația pentru demararea lucrărilor de construire a noului depou care va găzdui atât tramvaie, cât și autobuze electrice.
„Desfiinţare construcţii şi instalaţii – incinta depou Dacia – bază mixtă de întreţinere mijloace de transport în comun. Teren are o suprafaţă de 39.763 mp. Se propune desfiinţarea a 17 construcţii”, se arată în autorizaţia 559 emisă de municipalitate în luna octombrie. Estimările CTP sunt că demolarea va genera costuri de câteva sute de mii de euro.
Noul depou presupune o investiție de circa 200 milioane lei, dar numai 25% din sumă este acum asigurată prin intermediul creditului contractat de Primărie la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Celelalte fonduri ar urma să fie obţinute din alte surse, principalele ţinte ale autorităţilor locale fiind PNRR, Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 şi o eventuală extindere a contractului de credit cu BERD.
Depoul din Dacia se întinde pe aproape 4 ha şi, până acum, nu au fost făcute reparaţii capitale. Tehnologiile existente la depou sunt la nivelul anilor 1970 – 1980.
Regimul maxim de înălţime pentru noile construcţii este parter şi 2 etaje (18 metri – înălţime). Principalele funcţiuni ale clădirilor sunt reparaţie şi întreţinere tramvaie, garare, spălare, decantor, posturi de transformare, punct termic, platforme tehnologice şi alte construcţii speciale (dispozitiv cale, linie cale, aparate cale etc.). Terenul pe care va fi implementat proiectul are o suprafaţă de circa 56.000 mp, cu un grad actual de ocupare de 50%.
- Citește și Autoritățile au promis lansarea licitației de lucrări la depoul Dacia în primăvara anului 2021
Noul bilanț teritorial propus în proiect cuprinde trei unităţi teritoriale de referinţă: transporturi – depou (40.000 mp), circulaţii (circa 15.000 mp) şi servicii transfer – rond Dacia (5.000 mp). Clădirile de servicii şi echipamente vor ocupa o suprafaţă de circa 33.000 mp (circa 58%), în condiţiile în care spaţiile verzi sunt prevăzute pe 5.600 mp, iar pe restul terenului vor fi amenajate circulaţii.
Depoul va găzdui noile tramvaie (32) şi autobuze electrice (44) care vor ajunge la Iaşi în următorii ani. De asemenea, se vor face amenajări în perspectiva reintroducerii troleibuzului la Iaşi.