Connect with us

Extinderea Penitenciarului ajunge din nou la vot în Consiliul Local

sedinta consiliu local iasi

Proiecte publice

Extinderea Penitenciarului ajunge din nou la vot în Consiliul Local

Proiectul urbanistic propus de Penitenciar în vederea extinderii unității de detenție în Copou va ajunge din nou la vot în Consiliul Local, dar cu raport de respingere. Consilierii locali au respins inițiativa ultima dată în decembrie 2021, iar, între timp, a fost finalizat un litigiu în instanță care obligă plenul să emită o nouă hotărâre.

Se respinge Planul urbanistic zonal Iași, strada Doctor Vicol nr. 10 (…) pentru construirea de noi obiective”, este obiectul proiectului de hotărâre propus de Executivul municipalității. În favoarea respingerii proiectului, Primăria a întocmit un raport în care arată inclusiv faptul că Penitenciarul are în proprietate terenuri pe care poate construi o unitate nouă, modernă.

În acest sens, municipalitatea amintește că Penitenciarul are terenuri în Victoria (23,8 ha), Holboca (7,5 ha) și Văleni (20 ha), ultima comună fiind din județul Neamț, În Copou, Penitenciarul deține 5,3 hectare și vrea să construiască clădiri noi pe terenul liber de construcții, spre str. Fagului.

schita amplasament penitenciar
Zona în care Penitenciarul vrea construirea de noi pavilioane

Alte argumente aduse de Primăria Iași pentru respingerea proiectului de extindere:

  • în ședința Guvernului din data de 16 februarie 2024 a fost aprobat Memorandumul ”Relocarea în afara zonelor urbane a unor penitenciare” prezentat de Ministerul Justiției. Acesta se referă la problemele ridicate de prezența unor penitenciare în zona centrală a unor orașe importante din România și la opțiunile pentru relocarea lor.
  • oportunitatea existenței unei închisori în centrul orașului era controversată și în urmă cu 125 de ani – „În anul 1899, arhitectul oraşului consemna, într-un memoriu către primar: Estetica cere, chiar, ca penitenciarul să fie strămutat din centrul oraşului… Nu existau însă posibilităţi pentru transferarea într-un alt local.” La acea vreme, închisoarea funcționa în clădirea de peste drum de BCU, imobil care aparține în prezent Universității „Al.I.Cuza” (corpul E).
  • Copoul are din punct de vedere funcțional, încă de la constituire, un caracter preponderent rezidențial – Intervențiile asupra fondului construit existent trebuiesc controlate, iar în cazul unor construcții noi acestea vor trebui obligatoriu să se integreze în contextul actual fără a dăuna vizual caracterului specific și farmecului vizual al zonei Copou
  • Copoul este zona verde a orașului – cu parcuri și grădini extinse, locuri de relaxare și agrement
  • peste 500 de ieșeni au semnat, în doar câteva zile, o petiție prin care solicită Primăriei Iași să nu aprobe proiectul – petiția a fost inițiată în 2021 când, pe nepusă masă, proiectul a ajuns în dezbaterea CL

Începând cu anul 2018, Penitenciarul a avut mai multe tentative pentru aprobarea proiectului de Plan Urbanistic Zonal, toate soldate eșecului. În noiembrie 2021, consilierii PNL au intenționat să voteze în favoarea proiectului, dar absența unui coleg de-ai lor a dus, în final, la un vot negativ. Inițierea petiției și discuțiile din spațiul public au determinat apoi Primăria să nu mai supună la vot proiectul în alte ședințe.

În paralel, Penitenciarul a deschis o acțiune în instanță și a solicitat obligarea plenului CL de a emite o nouă hotărâre pe motiv că prima decizie luată, cea de respingere, nu a respectat toată procedură administrativă. Instanța s-a pronunțat în mai 2024, acesta fiind și motivul pentru care proiectul ajunge din nou la vot în plen.

Între timp, Penitenciarul a demarat un proiect pentru modernizarea pavilioanelor actuale, în acest sens fiind semnat un contract de lucrări în decembrie 2023, cu o valoare de 17,4 milioane lei.

plansa urbanistica penitenciar iasi
Planșa urbanistică aferentă proiectului de extindere

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top