Connect with us

Ministerul Justiției vrea teren de la Primăria Iași pentru ipotetica relocare a Penitenciarului din Copou

Proiecte publice

Ministerul Justiției vrea teren de la Primăria Iași pentru ipotetica relocare a Penitenciarului din Copou

Ministerul Justiției (MJ) a decretat, la 10 ani de la alocarea unei suprafețe pentru relocarea Penitenciarului Iași, că acel teren nu se pretează pentru un astfel de proiect: este vorba despre un teren de 20 ha, lângă Piatra Neamț. În principal, MJ spune că distanța mare față de Iași (130 km) ar crea probleme în desfășurarea activității instituției.

În schimb, MJ vrea acum să primească un teren de la Primăria Iași pentru o eventuală relocare: autoritatea centrală spune că o suprafață de 10-12 hectare ar fi suficientă pentru construirea unui penitenciar cu 700 locuri în regim de maximă siguranță, în condițiile în care investiția este estimată între 100 și 140 milioane euro.

În context, amintim că, la finalul anului 2021, la nivelul Consiliului Local (CL) Iași a fost constituită o „comisie de negociere” cu autoritățile de la București pentru variante de relocare a Penitenciarului. În cei doi ani, nu s-a preocupat nimeni de activitatea acestei „comisii”, iar subiectul a fost îngropat.

  • Oportunitatea relocării Penitenciarului: o suprafață de 5,3 hectare din Copou ar putea fi eliberată de construcții, iar Primăria, dacă ar prelua acest teren în cadrul unui schimb cu MJ, ar putea implementa un proiect de interes public general

Între timp, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, MJ desfășoară deja două proiecte pentru amenajarea de noi penitenciare: unul în Berceni, celălalt în Buzău. Pentru Buzău, contractul de lucrări este deja semnat (cu Ness Proiect Europe, firmă din Prahova desemnată să efectueze și primele lucrări la Spitalul Regional de Urgență Iași), iar la licitația de la Berceni este același ofertant (unic). Cele două proiecte au o valoare cumulată de circa un miliard de lei.

„Este apreciată ca oportună iniţierea unei corespondenţe cu autoritatea locală din Iaşi, în scopul punerii la dispoziţie cu titlu gratuit a unui teren de aproximativ 10-12 hectare pentru construirea unui nou penitenciar cu o capacitate de 500-700 locuri – uşi închise, aceasta fiind varianta optimă pentru iniţierea şi finalizarea unui astfel de demers”, se arată într-o adresă semnată de ministrul Alina Gorghiu, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor sub forma unui răspuns la o interpelare a deputatului PNL de Iaşi Alexandru Muraru.

Printre zonele în care Primăria Iaşi deţine suprafeţe atât de mari (şi compacte) de teren se numără Moara de Vânt, Şes Bahlui şi şos. Iaşi – Tomeşti (zona fostei gropi de gunoi). Dar, MJ ar putea iniţia discuţii şi cu comune limitrofe, în condiţiile în care primăriile locale deţin mai multe rezerve de teren.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top