Connect with us

Prima licitație de lucrări pentru Spitalul Regional Iași a fost contestată: câștigătorul a avut un singur punct în plus

Proiecte publice

Prima licitație de lucrări pentru Spitalul Regional Iași a fost contestată: câștigătorul a avut un singur punct în plus

Danlin XXL a contestat prima licitație de lucrări organizată în cazul proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași: firma nemțeană a acuzat faptul că a fost depunctată ilegal și, în același timp, spune că câștigătorul licitației a fost favorizat de către autoritatea contractantă.

Procedura este organizată de către Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), iar câștigător a fost declarat firma Ness Proiect Europe SRL, patronată de Florian Vaida, un influent om de afaceri din Ploiești.

Ness Proiect a avut o ofertă financiară de 26,2 milioane lei, în timp ce firma clasată pe locul doi (Danlin XXL) a licitat 24,6 milioane lei. În schimb, diferenţa a fost făcută la nivel de ofertă tehnică: Ness a luat punctaj maxim, în timp ce Danlin XXL a pierdut 6 puncte. Ness a avut 95,06 punctaj final, iar Danlin 94, conform ZDI.

Criteriile tehnice au ţinut de experienţa a două persoane-cheie în realizarea lucrărilor: managerul de proiect şi şeful de şantier. În cazul managerului, punctajul maxim a fost stabilit de ANDIS la 12 puncte, dar, pentru acest lucru, un ofertant trebuie să ateste experienţa managerului în patru contracte anterioare de execuţie de lucrări. Aici s-a făcut diferenţa: managerul propus de Danlin XXL a fost punctat doar pentru experienţa în cadrul a trei contracte, în timp ce managerul Ness a primit punctajul maxim.

Potrivit contestaţiei depuse de Danlin XXL, ANDIS a justificat depunctarea prin faptul că firma a făcut dovada experienţei managerului de proiect doar pentru 3 dintre cele 4 contracte de execuţie invocate. În schimb, Danlin XXL spune că a furnizat ANDIS toate documentele solicitate „ca dovadă a îndeplinirii cerinţei din documentaţia de atribuire”.

În aceeaşi contestaţie, Danlin susţine că ANDIS ar fi favorizat compania Ness Proiect Europe şi susţine că oferta acestei firme este „neconformă”: Ness ar fi modificat, în timpul solicitărilor de clarificări, propunerea tehnică depusă iniţial şi a trimis către ANDIS răspunsuri neconcludente, aspecte de natură să determine neconformitatea ofertei.

Sesizarea Danlin va fi analizată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Primele intervenţii la SRU, care au făcut obiectul licitaţiei, vizează organizare de şantier, terasamente şi împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii şi lucrări de deviere a utilităţilor. Contractul are o valoare estimată de 29,4 milioane lei.

Licitaţia majoră a SRU, cea care va presupune construirea spitalului regional, va fi lansată în perioada următoare, cel târziu la începutul anului viitor. În acest caz, valoarea estimată a contractului va fi cuprinsă între 1,5 şi 1,8 miliarde lei.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top