Connect with us

Bugetul de stat pe anul 2024: ce alocări de fonduri sunt pentru centura „ușoară” a Iașului [drumul Uricani – Cicoarei]

Proiecte publice

Bugetul de stat pe anul 2024: ce alocări de fonduri sunt pentru centura „ușoară” a Iașului [drumul Uricani – Cicoarei]

Proiectul privind construirea unui drum nou între Uricani și Cicoarei, parte din investiția aprobată de guvern încă din anul 2010, beneficiază de unele alocări de fonduri în perioada 2024 – 2025, potrivit bugetului Ministerului Transporturilor.

Investiția a fost resuscitată în campania electorală din anul 2020, iar, la vremea respectivă candidatul la șefia Consiliului Județean Costel Alexe promitea că studiul de fezabilitate va fi actualizat în maximum „o lună”, iar în 2021 deja urma să fie pornite lucrările. De atunci au trecut în jur de 40 de luni, iar studiul încă nu este aprobat, iar de lucrări nici nu poate fi vorba.

Sunt 8 km de drum care ar trebui amenajați în zonă de șes: o stradă nouă între Uricani și Cicoarei (drum proiectat la 4 benzi), cu o legătură spre Dacia, prin intermediul unui pod peste Bahlui. Așa cum declarau și șefii Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, tot în campanie electorală: proiectul nu este vreo „minune inginerească”, și promiteau că lucrările vor fi finalizate în mai puțin de 12 luni.

Traseul drumului, după Cicoarei, se suprapune pe străzi existente (2 benzi) care vor fi modernizate, astfel încât șoferii să poată ieși în Nicolina, pe str. Arh. I. Berindei. Ultimele vești, în afară de declarațiile politice populiste ale unor lideri PNL sau PSD, datează din vara anului 2023: la acel moment, APIX.ro a scris că proiectul are acord de mediu. De atunci, documentația stă în tot de felul de comisii și consilii pentru aprobările finale.

Stadiul încă incipient al proiectului se poate constata și consultând bugetul Ministerul Transporturilor: în 2023, au fost cheltuiți doar în jur de 100.000 lei. Totuși, există unele alocări pentru perioada 2024 – 2025:

  • anul 2024: alocarea a 13,6 milioane lei [credite bugetare] și a 105,1 milioane lei [credite de angajament – această sumă reprezintă, în fapt, o promisiune de finanțare și nu o alocare propriu-zisă, ea poate fi „activată” doar în cazul lansării și semnării unui contract de lucrări]
  • anul 2024: alocarea a 23,1 milioane lei [credite bugetare] și a 180 milioane lei [credite de angajament]
Dacă ar fi construit, drumul Uricani-Cicoarei ar putea contribui la o fluidizare a traficului pe E85, drum care a devenit supraaglomerat [click pe imagine pentru a o mări]

Care este traseul centurii „ușoare”

Traseul drumului Uricani – Cicoarei se desprinde din varianta de trafic greu (la intrarea în Uricani) şi, până la intersecţia cu str. Cicoarei, va fi construit un drum nou, cu câte două benzi pe sens. În total este vorba despre 4,7 km, drum amenajat paralel cu râul Bahlui, la baza Dealului Catolicilor.

Traseul va intersecta drumul amenajat de Primăria Miroslava (DC 25, modernizat de autoritatea locală) pentru accesul la parcul industrial II, precum şi o serie de căi rutiere de interes local. În zona Cicoarei, va fi făcută legătura spre Dacia, iar, acest sector, care cuprinde şi podul peste Bahlui, are o lungime 600 metri şi câte o bandă de circulaţie pe sens. Podul va intersecta str. Strămoșilor, iar proiectul prevede și reabilitarea acestei străzi pe o porțiune de circa 300 metri.

Cel de-al treilea sector are o lungime de 3,4 km şi se suprapune cu străzile Cicoarei şi str. Arh. Ioan Berindei până la intersecţia cu str. Nicolina, iar profilul va rămâne cu câte o bandă de circulaţie pe sens. Pe acest sector, la intersecţia cu str. Sofia Nădejde, va fi amenajată o intersecţie giratorie. Lucrările pe acest sector vor consta doar în modernizarea străzilor, amenajarea intersecțiilor etc.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top