Connect with us

Lucrările la sediul arhivei județene ar putea începe anul viitor: proiectul intră la vot în Consiliul Local

Proiecte publice

Lucrările la sediul arhivei județene ar putea începe anul viitor: proiectul intră la vot în Consiliul Local

Consilierii locali vor da joi, 21 decembrie, undă verde construirii unui sediu pentru arhiva Consiliului Județean (CJ) Iași: o clădire cu trei etaje care va fi amenajată în zona industrială. Imobilul va găzdui arhiva instituției și a tuturor direcțiilor de sub autoritatea administrației județene.

CJ are la dispoziție un teren cu o suprafață de aproape 6.000 mp, în vecinătatea Leier, pe bld. Virgil Săhleanu (fosta Calea Chișinăului). Potrivit bilanțului teritorial, construcția va ocupa peste 2.700 mp, circulațiile circa 1.500 mp, iar spațiile verzi aproape 1.800 mp. În urma analizei făcute de specialiști, a rezultat faptul că terenul prezintă condiții grele de fundare.

Amplasarea viitoarei clădiri

„Terenul de fundare are caracter dificil, fiind alcătuit dintr-un strat de argilă brun cenușie, plastic virtoasă, având caracter contractil, cu probabilitatea producerii fenomenlor de contracție-umflare la variația umidității acestuia”, se arată în studiul geotehnic.

Administrația județeană a inițiat construirea sediului pentru arhivă în cursul anului trecut. „Consiliul Județean Iași nu dispune de un spațiu adecvat cu funcțiunea de arhivă care să deservească atât Consiliul Județean cât și instituțiile din subordine, în acest sens se intenționează construirea unei clădiri pentru arhivă”, se arată într-o hotărâre a plenului CJ din septembrie 2022.

Ulterior, CJ a lansat o licitație pentru întocmirea documentațiilor tehnice: contractul a fost semnat cu Arhivolta Studio de Arhitectură Iași pentru suma de 70.000 lei, fără TVA, iar studiile au fost predate în luna aprilie 2023. Pe teren se află două construcții care vor fi demolate. Imobilul va cuprinde birouri administrative, spații tehnice și încăperi destinate păstrării arhivei principale (depozite, sală de studiu, camere de lucru și cameră restaurare și cameră de evacuare). La acest moment, nu există estimări privind valoarea investiției.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top