Connect with us

Extinderea Penitenciarului revine în atenție: va fi aprobat proiectul de această dată?

Local

Extinderea Penitenciarului revine în atenție: va fi aprobat proiectul de această dată?

Penitenciarul Iași a depus, în acest an, nu mai puțin de 4 cereri pentru reintroducerea planului de extindere a unității pe terenul liber din Copou, spre zona str. Fagului, la un nou vot în Consiliul Local. În mandatul trecut, planul urbanistic zonal (PUZ) a fost respins în unanimitate de plenul CL, o astfel de decizie, de respingere de către toate partidele, fiind o raritate la Iași.

Proiectul de PUZ a fost publicat astăzi de Primăria Iași, dar nu aduce nimic nou față de cel propus în urmă cu câțiva ani. Amintim că, în mandatul trecut, consilierii locali au arătat că o extindere a unității în Copou nu este oportună atât timp cât Penitenciarul deține alte suprafețe pentru construirea unor noi unități.

Zona de extindere propusă de Penitenciar:

Imobilele ar urma să aibă un regim cu subsol, demisol, parter şi două etaje. Însă înălţimea maximă ajunge la 20 metri, respectiv cât un bloc de locuinţe cu 6 etaje. Penitenciarul Iași funcționează pe actualul amplasament din 1980, după o scurtă perioadă în care a fost închis (1977 – 1980).

Planșa de reglementări urbanistice:

În 2018, au fost alocați bani pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind construirea unui nou pavilion ce va avea 600 de locuri, în contextul în care actualele sectoare de deținere au un număr total de doar 420 locuri (locurile sunt calculate prin raportare la o suprafață individuală de 4 mp). Ulterior, în 2019, PUZ-ul a ajuns în plenul CL și a fost respins. Conflictul s-a mutat în instanță: Penitenciarul a înregistrat o primă victorie la Tribunal, dar decizia magistraților a fost bizară – obliga consilierii locali să aprobe planul urbanistic, iar, la recurs, judecătorii Curții de Apel au dat dreptate CL.

  • Citește la ACEST LINK decizia judecătorilor de la Tribunalul Iași (iulie 2020). Pentru decizia Curții de Apel accesați ACEST LINK

Terenurile și clădirile din Penitenciarul Iași au fost evaluate la aproape 71 milioane lei. în perioada 20082018, la Penitenciarul Iași au fost făcute investiții de circa 9 milioane lei în infrastructură (bloc alimentar, centrală termică, reţele termice şi apă caldă, reţele apă rece şi cana­lizare), în condiţii de cazare (pa­vilion nou dotat modern cu 200 de paturi şi 11 curţi de plimbare parţial acoperite) şi în siguranţa penitenciarului (împrejmuire interioare şi 10 foişoare, sistem şi centru de supraveghere, sistem de alarmare, senzori de mişcare perimetru etc.).

Pentru construirea unui penitenciar cu o capa­citate de cazare de 1.000 de lo­curi, într-o nouă locaţie, costurile se ridică la aproximativ 140 milioane euro, suportarea lor nefiind justificată, în con­diţiile în care, la nivelul Pe­nitenciarului Iaşi, sunt în derulare lucrări de investiţii care vizează construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capaci­tate de cazare de 600 de locuri”, se arată într-o adresă de acum câțiva ani a Ministerului Justiției, consultată de APIX.ro.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top