Connect with us

Fata Morgana: Încă o amânare (a șasea) pentru autostrada Iași – Tg Neamț

Proiecte publice

Fata Morgana: Încă o amânare (a șasea) pentru autostrada Iași – Tg Neamț

UPDATE. CNAIR a atribuit contractul, în cele din urmă, pe 19 martie, ora 16:01, chiar dacă inițial termenul fusese amânat cu o săptămână. Citește detalii AICI.

Știrea inițială:

Autoritățile centrale au amânat din nou luarea unei decizii privind atribuirea contractului de proiectare a lucrărilor pentru tronsonul Ungheni – Iași – Tg Neamț, sector de 100 km care face parte din ipotetica autostrada A8. Este pentru a șasea oară când Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță un nou termen de evaluare a ofertelor.

Amânarea luării unei decizii vine în contextul în care ministrul Transporturilor Cătălin Drulă declara acum câteva zile că, în această săptămână, va fi semnat contractul. În ianuarie, același ministru anunța ca termen începutul lunii februarie, apoi începutul lunii martie, apoi mijlocul lunii martie etc. Noul termen, care nu face obiectul vreunei declarații publice, dar poate fi consultat în sistemul național de achiziții publice (SICAP), este 26 martie. Anterior, ultimul termen avansat era 19 martie.

26 martie: o nouă amânare, a șasea, pentru adjudecarea unui contract de 73 milioane lei. Nimeni nu explică care sunt motivele pentru aceste amânări

Surse neoficiale spun că doi dintre cei trei competitori la licitație ar fi fost descalificați. Astfel, CNAIR ar fi rămas în negocieri doar cu Consitrans, o firmă abonată la banii CNAIR așa cum firma Conest este abonată (păstrând proporțiile financiare) la fondurile bugetului local al Primăriei Iași.

Cert este că CNAIR trebuia să anunțe câștigătorul licitației în prima săptămână din ianuarie 2021, în condițiile în care ofertele au intrat în evaluarea specialiștilor (?) încă din noiembrie 2020. De la acel moment, CNAIR tot amână (în SICAP) termenul limită de evaluare a ofertelor.

În același timp, ministrul Cătălin Drulă nu ezită să declare public faptul că licitația este pe punctul de a fi încheiată și, în consecință, să fie desemnat un proiectant. În ciuda declarațiilor optimiste ale ministrului USR+, și a unei propagande online din partea unor reprezentanți ai aceluiași partid, în continuare CNAIR amână. A șasea oară.

Citește și:

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top