Connect with us

Iașul este în top 3 național la stocul de birouri și pe primul loc la noi dezvoltări în acest an

Palas Campus va fi inaugurat până la finalul anului

Investiții private

Iașul este în top 3 național la stocul de birouri și pe primul loc la noi dezvoltări în acest an

Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov au trecut de 1 mil. mp de birouri şi alte 200.000 mp sunt în construcţie sau pregătire, arată o analiză a Ziarului Financiar. Publicația centrală spune că Iașul și Clujul au cel mai ridicat nivel de închiriere.

Iașul ocupă locul 3 în țară după stocul de birouri, în mod evident cu excluderea Bucureștiului: pe segmentul office, Capitala conduce detașat în țară, cu un stoc total de 3,3 milioane mp, în contextul unei populaţii totale de 2,1 milioane şi o rată a şomajului de 5,1%. Totodată, Iașul ocupă prima poziție în țară în ceea ce privește noile dezvoltări din acest an (tot cu excluderea Bucureștiului).

Capitala este urmată de Cluj-Napoca (350.000 mp), Timişoara (294.000 mp), Iaşi (205.000 mp) şi Braşov (155.000 mp). Potrivit Zf.ro, în ceea ce priveşte rata de neocupare, Cluj-Napoca şi Iaşi au înregistrat cel mai ridicat nivel de închiriere, cu doar 8% rata de neocupare fiecare din stocul total în trimestrul 2. Pe locul doi în top se află Braşov, cu o rată de neocupare de 13,7%, urmat de Bucureşti (13,9%) şi Timişoara (15%). Având în vedere rata scăzută de neocupare la nivel de ţară, este vizibilă o creştere a cererii pentru închirierea spaţiilor de birouri.

„După o perioadă de stagnare în timpul pandemiei, segmentul office îşi revine puternic. Am observat că a crescut atât numărul de tranzacţii de închiriere de birouri, cât şi cererea în principalele oraşe ale României. Creşterea este susţinută de reluarea hibridă a activităţii la birou, de extinderea companiilor şi de intrarea pe piaţă a unor noi companii. Dinamica pieţei de birouri din oraşele regionale indică noi modele de migraţie într-o piaţă a muncii limitată şi provoacă unele companii să gândească mai larg despre locaţii, confirmând o distribuţie hibridă a forţei de muncă“, spune Tudor Ionescu, Head al A&T Services Office în cadrul CBRE România, citat de Zf.ro.

Raportul CBRE arată că, odată ce 335.300 mp vor fi adăugaţi stocului actual până în 2023, stocul de spaţii de birouri va ajunge la 4,7 milioane mp la începutul anului viitor, în creştere cu 9%. Astfel, Bucureştiul va mai avea 135.300 mp de spaţii de birouri, nivel care îl plasează pe primul loc în ceea ce priveşte noile dezvoltări, urmat de Iaşi cu 80.000 mp, Cluj-Napoca (55.000 mp), Timişoara (40.000 mp) şi Braşov (25.000 mp).

Chiriile pentru clădirile din clasa A variază între 14-15 euro/lună în Cluj, 13.5-14.5 euro/lună în Iaşi, 13-14 euro/lună în Timişoara şi 12.5-13.5 euro/lună în Braşov.

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top