Connect with us

Asociere-surpriză la Iași: unii dintre cei mai importanți „jucători” de pe piața logistică din țară vor construi un parc pe 27 ha

Parcul va fi amenajat în zona industrială Miroslava

Investiții private

Asociere-surpriză la Iași: unii dintre cei mai importanți „jucători” de pe piața logistică din țară vor construi un parc pe 27 ha

Oameni de afaceri turci, cehi și români sunt implicați în cel mai nou proiect pentru amenajarea unui parc logistic la Iași, lângă Parcul Industrial I Miroslava pe un teren de 27 ha, în vecinătatea viitorului centrului logistic al Kaukfland și a parcului logistic Zinan.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aferent investiției este pe punctul de a intra spre avizare la Primăria Miroslava, în condițiile în care are deja avize din partea altor instituții: 60% din suprafaţa totală a parcului va fi ocupată de construcţii, 20% de circulaţii (auto, alei, parcări şi platforme) şi 20% de spaţii verzi.

Inițiatorii sunt unii dintre cei mai importanți „jucători” de pe piața logistică din țară, iar, cu acest proiect, Iașul are șanse reale să devină un punct de referință pe piața logistică de la nivel național dominată acum de poli precum Cluj, Ploiești sau Timișoara.

Brandul parcului va fi ELI PARKS? APIX.ro vă prezintă oamenii din spatele proiectului

  • inițiatorul PUZ este firma Synergy Logistic SRL, patronată de Huseyin Karali şi Savas Gunata. Cei doi au fondat, în 2001, Synergy Construct SRL, societate care a devenit unul dintre principalii contractori generali pentru proiecte comerciale si industriale. În portofoliul de proiecte al Synergy sunt investiţii în parcuri logistice din România, Georgia, Germania, Polonia şi Turcia. Ca o pată de culoare, denumirea completă a firmei nou-înființată este Synergy Logistic Miroslova SRL, la înregistrare fiind trecut greșit numele comunei Miroslava. Asociați în firmă sunt companiile Synergy Land Development (70%) și CGH Capital (30%). Beneficiarii primei societăți sunt Karali și Gunata, în timp ce la CGH este Carmen Gabriela Pițigoi (soția omului de afaceri Bogdan Pițigoi, cel care a făcut primul parc logistic – Solo, vândut anul trecut către grupul suedez Oresa)
  • pe terenul de 27 ha deținut de Synergy este o ipotecă de peste 2 milioane euro în favoarea firmei Element Logistic & Industrial Investments SRL, companie ai cărei beneficiari reali sunt, conform Registrului Comerțului, oamenii de afaceri Dragoș Sacha și Ionuț Dumitrescu. Primul, un om de afaceri ceh, este fondatorul Superbet, iar al doilea este cunoscut pentru activitatea sa de antrepriză în consultanţă şi dezvoltări imobiliare. Sacha şi Dumitrescu anunţau, toamna trecută, că, într-un termen de 4 ani, îşi propun să construiască în ţară 500.000 mp de spaţii industriale. Firma cu drept de ipotecă pe teren are investiţii într-un hub logistic din Buftea-Chitila, precum şi în alte zone din ţară: Ploieşti, Piteşti sau Brăila, toate proiectele fiind sub marca „ELI Parks”.

Nu este exclus ca un astfel de parc să fie amenajat la Iaşi, dar, în acest moment, cert este că proprietarul terenului (Synergy Logistic SRL) are în avizare un PUZ pentru „construire parc logistic şi de producţie, servicii, birouri şi gospodărire de apă”.

Terenul Synergy se află la sud de centrul logistic Kaufland care, la rândul lui, se învecinează cu viitorul parc logistic al Zinan. Cele trei proiecte înconjoară, pe la vest, zona Metro și cea a Parcului Industrial I Miroslava. Fără îndoială, investițiile deja făcute în zona de Primăria comnală vor facilita construirea celor trei centre logistice, în special în ceea ce înseamnă infrastructura și rețelele de utilități

Stadiul celorlalte două parcuri logistice din zonă

În vecinătatea nordică a parcului Synergy va fi construit cel de-al treilea centru logistic din ţară al Kaulfand. Proiectul a fost aprobat de către Consiliul Local Miroslava la sfârşitul lunii iunie, iar unele estimări arată că lucrările ar putea începe până la finalul acestui an. Centrul va găzdui 10 hale în patru clădiri, iar suprafaţa construită va fi de aproape 300.000 mp. Potrivit planului urbanistic, Kaufland va amenaja 435 de locuri pentru vehicule mici şi 169 locuri pentru TIR-uri.

Celălalt proiect de parc logistic aparţine unor oameni de afaceri din Republica Moldova, iar principala firmă este Zinan Investment, companie care derulează în municipiul Iaşi investiţii rezidenţiale. Conform documentelor aferente proiectului, intenţia beneficiarilor este de a investi circa 40 milioane euro. Halele care vor fi construite de Zinan vor avea funcţiuni precum: depozitare, producţie, comerţ, birouri şi dotări anexe. „Terenul studiat va avea în componenţă în principal construcţii cu funcţiuni economice specifice parcului industrial, parcări, dotări, anexe şi funcţiuni complementare”, se precizează în documentaţie.

Parcul Industrial I Miroslava
Parcul industrial I Miroslava
Randare a centrului logistic Kaufland
Randare a parcului logistic Zinan

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top