Connect with us

Iașul și județele din nord-est au la dispoziție 1,75 miliarde euro în cadrul noului POR: programul a fost aprobat de CE

Local

Iașul și județele din nord-est au la dispoziție 1,75 miliarde euro în cadrul noului POR: programul a fost aprobat de CE

Programul Operațional Regional 2021 – 2027 aferent regiunii de nord-est a fost aprobat de Comisia Europeană, iar finanțarea totală, structurată pe opt priorități de investiții, ajunge la 1,75 miliarde euro. O diferență majoră față de fostul POR 2014 – 2020 este că autoritatea de management este Agenția de Dezoltare Regională Nord-Est (ADRNE): anterior, autoritatea era la Ministerul Dezvoltării.

Obiectivul general al Programului este stimularea unei dezvoltări echilibrate bazate pe un proces de creștere economică inteligent, durabil și incluziv, care să conducă la creșterea calității vieții și reducerea decalajelor de dezvoltare intra și inter regionale, arată ADRNE într-un comunicat remis redacției APIX.ro.

Puteți consulta/descărca forma finală a POR 2021 – 2027 la finalul acestui articol. Programul Regional Nord-Est 2021-2027 este structurat pe 8 priorități, cu alocări financiare dedicate, după cum urmează:

  • O regiune mai competitivă, mai inovativă – 420 milioane euro
  • O regiune mai digitalizată – 101 milioane euro
  • O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul – 392 milioane euro
  • O regiune cu o mobilitate urbană mai durabilă – 277 milioane euro
  • O regiune mai accesibilă – 182 milioane euro
  • O regiune educată – 192 milioane euro
  • O regiune mai atractivă – 120 milioane euro
  • Asistență tehnică – 74 milioane euro

POR este cel mai popular program european de finanțare în special pentru autorități publice: de exemplu, în ultimii zece ani, cei mai mulți bani UE accesați de Primăria Iași au ajuns în oraș prin intermediul acestui program. La fel ca în precedentele programări, Iașul va avea o sumă „rezervată”.

Cuantumul exact al sumei „garantate în plată” nu este încă bine cunoscut, dar, în august 2022, primarul Mihai Chirica a susținut că Iașul va primi circa 130 milioane euro: pentru această sumă, singurul concurent al Iașului este capabilitatea Primăriei de a realiza și prioritiza proiecte – deocamdată, la nivelul municipalității, există o listă lungă de proiecte, așa cum primarul a mai declarat, dar nu există încă o prioritizare.

Totuși, în acest moment, la Iași încă nu sunt aprobate documentele strategice în baza cărora vor fi atrași banii europeni. Principalele două documente în acest sens sunt SIDU (strategia integrată de dezvoltare urbană) și PMUD (planul de mobilitate urbană durabilă), fiind vorba, de fapt, despre o actualizare a documentelor în baza cărora au fost accesate fonduri UE în programarea bugetară UE anterioară.

Teoretic, accesarea banilor UE în cadrul POR 2021 – 2027 va fi mai facilă față de fostul POR întrucât autoritatea de management a fost „mutată” la nivel regional, respectiv a intrat în „curtea” ADRNE, iar cererile de finanțare nu vor mai fi aprobate la nivel central, ci regional, la agenția de la Piatra Neamț.

  • Acum, când avem pentru prima dată un program cu adevărat regional, aici, în Nord-Est, aș spune că ne pregătim dintotdeauna pentru acest rol, de Autoritate de Management. Privim cu entuziasm această nouă provocare, dar înțelegem pe deplin nevoia unei asumări responsabile și profesioniste în tot acest proces. Nu vom fi singuri, ne bazăm pe partenerii noștri din mediul public, universitar, privat si din societatea civila, care au avut și nădăjduim că vor avea în continuare contribuții substanțiale. Ambiția noastră comună este să legăm organic regiunea Nord-Est de Europa, pornind de la nevoile noastre și fructificând oportunitățile de la nivel european. Avem convingerea că vom dezvolta și implementa împreună un Program Regional cu gândul la un viitor mai bun – Vasile Asandei, director ADRNE.

Potrivit ADRNE, POR 2021 -2027 va fi lansat oficial în perioada 9 – 11 noiembrie la Piatra Neamț, în prezența reprezentanților Comisiei Europene, ai Guvernului României, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și AM PR Nord-Est, dar mai ales a celor cărora li se adresează oportunitățile de investiții.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top