Connect with us

Iașul va avea un nou portofoliu de proiecte prioritare finanțabile de UE

Studii și analize

Iașul va avea un nou portofoliu de proiecte prioritare finanțabile de UE

Primăria va actualiza, pe parcursul anului 2021, două documente strategice pentru ale Iaşului în vederea obţinerii de fonduri europene în următorii 10 ani. Recent, municipalitatea a lansat o licitaţie pentru revizuirea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) şi Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU).

  • Actualul PMUD poate fi consultat la adresa pmud.apix.ro, într-un demers al APIX.ro de a face cunoscută publicului larg această strategie într-un format interactiv

Actualizarea celor două documente este importantă întrucât prin această revizuire se vor stabili acele proiecte prioritare care vor intra la finanțare europeană în perioada 2021 – 2027. Iașul va beneficia, la fel ca în programările europene precedente, de fonduri de la Comisia Europeană pentru dezvoltare.

În trecut, cele mai semnificative și costisitoare proiecte realizate de Primărie, în perioada 2007 – 2020, au ținut de reabilitarea și modernizarea căilor de rulare pentru tramvaie.

La aceste proiecte se adaugă reabilitarea sistemului de termoficare și construirea de pasaje (Eminescu și Băncilă).

Prima versiune a Programului Operațional Regional 2021 – 2027 a fost publicată spre consultare publică, iar, la o primă vedere, UE continuă să încurajeze proiectele care reduc poluarea şi îmbunătăţesc calitatea mediului.

Pe lista proiectelor finanțabile ar putea intra achiziţia de troleibuze şi tramvaie, reabilitarea termică de clădiri, amenajarea de spaţii verzi prin reconversia terenurilor degradate şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea unor aşa-numite „culoare de mobilitate“ în care prioritate să aibă transportul public (benzi unice), bicicliştii (piste) şi pietonii (extinderea sau realizarea de noi zone pietonale).

Unele surse indică faptul că aceste „culoare de mobilitate” ar putea fi prioritatea Primăriei Iași prin realizarea unor proiecte integrate care să asigure, de exemplu, o mobilitate eficientă de la un capăt al orașului până în alt capăt.

În cazul Primăriei Iaşi, de interes mai pot fi axele prioritare 3 (proiecte de eficienţă energetică, achiziţia de tramvaie şi troleibuze, dezvoltarea de culoare de mobilitate, noi spaţii verzi etc.), 4 (fluidizarea traficului: pasaje, variante ocolitoare, extinderi la 4 benzi, măsuri de siguranţă), 5 (modernizarea de unităţi şcolare) şi 6 (conservarea patrimoniului cultural).

Actualizarea SIDU și PMUD va determina stabilirea unei noi liste de proiecte prioritare în concordanță cu direcțiile de finanțare care vor fi decise în final la negocierile între Guvern și UE (acordul de finanțare pentru perioada 2021 – 2027 încă nu a fost semnat).

„Deoarece în anul 2019 Comisia Europeană a lansat un nou set de priorităţi de dezvoltare pentru oraşe pentru perioada viitoare de programare, a fost identificată nevoia de a actualiza intermediar viziunea, obiectivele, proiectele şi investiţiile, în spiritul identificăii de noi oportunităţi”, se arată în caietul de sarcini.

Actualizarea celor două documente strategice ale Iașului în obținerea fondurilor UE va genera costuri de circa un milion de lei (inclusiv TVA), potrivit estimării municipalității.

Consultantul care va fi desemnat va trebui să facă o analiză detaliată a liniilor de finanţare 2021 – 2027 şi cu scopul de a determina care proiecte iniţiate de Primăria Iaşi pot fi eligibile pentru fonduri nerambursabile. În ceea ce priveşte SIDU, structura propusă de municipalitatea vizează cel puţin următoarele elemente: contextul actualizării SIDU, analiză diagnostic pentru perioada 2021 – 2027, plan de acţiune şi portofoliu de proiecte şi sistemul de implementare (inclusiv cu parte de monitorizare şi evaluare).

În cazul PMUD, documentul trebuie să se axeze pe oferirea de soluţii la problemele de mobilitate în oraş, inclusiv prin studii de trafic sau interviuri cu ieşeni (minim 1% din populaţie). Pentru actualizarea celor două documente, Primăria a estimat un necesar de 840.000 lei (fără TVA).

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Studii și analize

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top