Connect with us

Peste 25 mil. euro vor fi investiți în linii de tramvai

În ultimii ani, la Iași au fost investiții masive în liniile de tramvai

Proiecte publice

Peste 25 mil. euro vor fi investiți în linii de tramvai

Primăria Iași a lansat, în ultimele 10 zile, trei licitații aferente primelor proiecte ce vor beneficia de fonduri UE în cadrul axei 4 a Programului Operațional Regional, respectiv linia de finanțare dedicată mobilității urbane. Prin intermediul acestei axe, Iașul are „rezervate” aproape 60 milioane euro.

Citește Lista integrală a proiectelor PMI pentru accesarea de fonduri UE până în 2020

Toate cele trei proiecte vizează, în principal, refacerea căilor de rulare pe acele linii unde nu s-a intervenit în ultimii 30 de ani. Valoarea investițiilor depășește 25 milioane euro, iar lucrările vor demara în 2020, an electoral.

Refacerea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu. Lucrările constau în reabilitarea căii de rulare pe tronsonul cuprins între intersecția str. Vasile Lupu – str. Aurel Vlaicu și până la limita intravilan municipiul Iași pe o distanță de 2.460 metri liniari (cale de rulare dublă). Totodată va mai fi reabilitat podul Ciurchi II, vor fi efectuate lucrări de construire a 8 stații de transport public, trotuarele vor fi refăcute pe o suprafață de 9.350 mp, iar spațiile verzi pe o suprafață de 1.775 mp. Durata de execuție: 28 luni de la ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea investiției: 45 milioane lei.

„Realizarea de benzi dedicate transprtului public prin introducerea de butoni stradali care asigură separarea fizică a căii de rulare a tramvaiului de traficul autoturismelor pe tronsonul studiat. Excepție fac zonele unde traseul va fi folosit în comun cu traficul autoturismelor din motive operaționale clare (intersecții, gâtuiri punctuale), cazuri în care tramvaiul va avea prioritate, prin măsuri de management al traficului”, se arată în caietul de sarcini.

Refacerea a trei tronsoane de cale de rulare tramvai (valoare: 44,3 milioane lei):

  • Cinci Drumuri – str. Pădurii – str. Nicoriță (1.334 ml – cale derulare simplă). Vor fi construite 2 stații de transport, va fi reabilitată str. Pădurii (510 mp), vor fi refăcute trotuarele (1.864 mp)
  • Piața Pod Roș – intersecție cu bd. Primăverii (914 ml cale simplă de rulare). Vor fi reabilitate 2 peroane stații de transport public și vor fi construite alte 2, trotuarele vor fi refăcute pe o suprafață de 3.320 mp, va fi amenajată o pistă de bicicliști pe lungimea trotuarelor și vor fi reabilitate spațiile verzi în suprafață de 899 mp
  • Virgil Săhleanu – intersecția cu bd. Metalurgiei – rond Țuțora (3.472 ml de cale simplă de rulare și buclă de întoarcere de 210 ml). Vor fi reabilitate 6 peroane și vor fi construite 6 stații de transport public, vor fi refăcuți 5.180 mp de spații verzi și va fi amenajată o stație de transfer intermodală.

Refacerea căii de rulare din Tudor Vladimirescu și reorganizarea circulației pe bulevard. Va fi reabilitată calea de rulare pe 2.410 ml, vor fi refăcute 2 peroane și alte 2 vor fi construite. Totodată, va fi reabilitat Podul Tudor Vladimirescu (1.196 mp). Acest proiect cuprinde și supralărgirea bulevardului în dreptul Facultății de Chimie. Termen de execuție: 18 luni. Valoarea investiției: 29,1 milioane lei.

Toate cele trei proceduri de licitație au fost lansate sub clauză suspensivă, în sensul că încheierea contractelor de lucrări sunt condiționate de semnarea contractelor de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. Proiectele sunt finanțate cu fonduri UE, iar semnarea contractelor va avea loc, probabil, în următoarele 3-5 luni. Cel mai probabil, în cadrul tuturor proiectelor enumerate mai sus, lucrările vor demara în anul 2020, an electoral.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top