Spații verzi
Inițiativă privată: 40 hectare de pășune se vor transforma în pădure – vor fi plantați 200.000 de puieți
Firma ieșeană Panifcom SRL a demarat un proiect în premieră la nivel de județ: plantarea a aproape 200.000 de puieți pe raza comuna Vlădeni. Investiția are o valoare de peste un milion de euro și este finanțată prin intermediul PNRR. În urma derulării proiectului, circa 40 de hectare de pășune vor intra în fondul forestier al județului.
Proiectul ar putea demara în toamna acestui an, conform informațiilor APIX.ro. Pe o suprafață de 39,7 hectare, formată din două parcele, vor fi plantați 198.350 de puieți din speciile stejar (100.000 puieți), frasin (cca 40.000 puieți), paltin (cca 40.000 puieți), cireș și tei (cca 20.000 puieți).
- Citește și Pădurea Bahluiului: vor fi plantați copaci (sălcii, mesteceni, arțari, mălini) în lungul râului
„Terenul propus pentru împădurire este situat într-o zonă expusă/vulnerabilă la riscuri climatice, eroziune de suprafață și nu este pretabil pentru agricultură”, arată Panifcom într-un memoriu de prezentare a investiției. Valoarea proiectului trece pragul de un milion de euro, fiind necesare lucrări de: proiectare (19.115 euro), înființare și întreținere 6 ani (927.484 euro) și împrejmuire cu gard (83.729 euro).
„Realizarea proiectului de împădurire propus de S.C. PANIFCOM S.R.L. poate reprezenta un îndemn convingător pentru deținătorii de terenuri din zonă să apeleze la oportunitățile de finanțare ale PNRR sau ale altor forme de finanțare pentru împăduriri, astfel ca în următorii ani, astfel de exemple să prolifereze și să contribuie la creșterea semnificativă a suprafeței de pădure în această zonă”, se arată în actul citat.
Care sunt beneficiile acțiunii de împădurire:
- crearea unui important număr de locuri de muncă (pe termen scurt)
- creșterea tonusului psihologic al populației (pe termen scurt)
- introducerea în circuitul forestier a suprafeței de 39.6725 ha de pășune nepretabil pentru agricultura, situate în zone expuse/vulnerabile la riscuri climatice (pe termen scurt)
- stoparea fenomenelor de degradare a versanților (pe termen mediu și lung)
- crearea unor resurse locale de material lemnos şi produse accesorii ale pădurii (pe termen mediu și lung)
- ameliorarea peisajului și celelalte beneficii eco-sociale cunoscute (pe termen mediu și lung)
- crearea unor locuri de muncă legate de administrarea şi exploatare resurselor pădurii (pe termen mediu și lung)
- creșterea valorii economice a terenurilor împădurite precum şi a celor limitrofe (pe termen mediu și lung)