Connect with us

Lege nouă: apar societățile pentru investiții imobiliare (SII) – ce sunt, ce beneficii pot avea și care este sistemul de impozitare

senatul romaniei

Utile

Lege nouă: apar societățile pentru investiții imobiliare (SII) – ce sunt, ce beneficii pot avea și care este sistemul de impozitare

O lege aflată în dezbatere parlamentară creează cadrul legal de funcționare în cazul Societăților pentru investiții imobiliare (SII), societăți care se circumscriu noțiunii de REIT cunoscut la nivel global – „Real Estate Investments Trusts/Reits”. Legea va ajunge la votul final în Camera Deputaților în această toamnă, actul normativ având susținerea coaliției de guvernare.

În nota de fundamentare aferentă actului normativ, Iașul este dat ca exemplu fiind considerat „centru de atracție pentru dezvoltări imobiliare de amploare”, alături de București, Cluj și Timișoara. Inițiatorii spun că, în ultimul deceniu, piața imobiliară din aceste orașe a cunoscut o evoluție dinamică, cu o urbanizare accelerată și un interes crescut din partea investitorilor străini.

„SII sunt vehicule de investiții care facilitează accesul persoanelor fizice și juridce la un portofoliu diversificat de proprietăți imobiliare. Prin intermediul acestor entități, investitorii pot accesa și investi în proprietăți imobiliare într-un mod simplificat și eficient. Un aspect important al SII-urilor este că aceastea sunt companii listate pe o bursă reglementată ceea ce asigură transparența, lichiditatea și supravegherea corespunzătoare pentru investitori”, se arată în nota de fundamentare aferentă Legii propuse.

Activele SII – cel puțin 75% bunuri imobiliare

Conform sursei citate, SII reunesc capitalul mai multor investitori pentru a achiziționa, dezvolta, deține și exploata active imobiliare generatoare de venituri. „Activele unui SII trebuie să fie formate din cel puțin 75% active imobiliare. Activele pe care le administrează SII pot include diferite tipuri de proprietăți, cum ar fi clădiri rezidențiale, birouri comerciale, hale industriale sau hoteluri”, se mai precizează în actul normativ.

Legea stabilește că SII-urile emit acțiuni ce sunt tranzacționate pe bursele de valori. Conform inițiatorilor, SII-urile pot deține direct proprietăți pe care să le închirieze și administreze, sau pot deține participații în alte societăți din domeniul imobiliar.

„Acest tip de investiție în sectorul imobiliar oferă numeroase beneficii, printre care diversificarea portofoliilor de investiții, lichididate și transparență, în comparație cu investiție directă în proprietăți. De asemenea, ele oferă investitorilor o modalitate de a beneficia de veniturile cumulate din chirii și de aprecierea capitalului proprietăților fără a suporta povara numeroaselor costuri asociate cu deținerea directă a proprietăților imobiliare”, potrivit actului normativ.

Parlamentarii care au inițiat legea spun că această propunere a venit din partea industriei de profil, iar conținutul legii a fost inspirat de acte normative similare din SUA și Europa. În plus, susțin aceștia, intrarea în vigoare a acestei legi este și o recomandare a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), organizație la care România vrea să adere în următorii ani.

„Scopul principal al SII-urilor este de a facilita accesul la investițiile și potențialul de profit al pieței dezvoltărilor imobiliare, în special cele greu accesibile investitorilor individuali. De regulă, companiile distribuie o parte semnificativă din veniturile lor impozabile acționarilor sub formă de dividende, ceea ce le face o opțiune atractivă de investiții pentru investitorii care caută venituri stabile și recurente”, se mai arată în fundamentarea Legii.

Care este sistemul de impozitare al SII-urilor

Inițiatorii Legii spun SII-urile evită dubla impozitare – adică impozitarea profiturilor companiei care investește în sectorul imobiliar și impozitarea dividendelor primite de investitori. „SII-urile sunt concepute ca entități de trecere (Pass-Through entities), acest lucru vizând că veniturile să fie impozitate exclusiv la nivelul acționarilor, nu la nivelul entităților. Veniturile generate de SII sunt transmise acționarilor, care sunt apoi responsabili pentru plata impozitelor pe dividendele distribuite la cotele lor individuale de impozitare”, spun inițiatorii.

Astfel, se arată în nota de fundamentare, SII-urile din România vor fi similare cu cele de la nivel global – REITs care beneficiază de un regim de taxare special. „Pentru a se calificat drept SII, entitatea trebuie să distribuie o parte semnificativă din venitul său impozabil. În marea parte a țărilor unde acestea funcționează, SII-urile sunt obligate să distribuie acționarilor cel puțin 90% din venitul lor impozabil. Prin îndeplinerea acestei cerințe, SII transferă sarcina fiscali către acționarii individuali, fiind impozitate exclusiv dividendele obținute de către investitori”, mai susțin inițiatorii.

Nu în ultimul rând, actul normativ arată că SII-urile pot fi scutite de la plata impozitului pe profit „pentru a contribui la stimularea economiei”. „Deoarece piața imobiliară este foarte importantă în orice economie, SII-urilor li se pot oferi avantaje fiscale pentru a stimula investițiile în proprietăți imobiliare, care pot contribui la crearea unui număr semnificativ de locuri de muncă, la dezvoltarea și aprecierea valorii locuințelor și la creșterea economică generală”, potrivit notei de fundamentare.

Legea a fost adoptată de Senat în ședința de marți, 3 septembrie. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie aprobat și de Camera Deputaților.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Utile

To Top