Connect with us

Limitele cartierului Moara de Vânt: Podul de Fier, Aroneanu, Veneția (III)

Circa 400 ha reprezintă zona neconstruită a cartierului Moara de Vânt

Cartierele Iașului

Limitele cartierului Moara de Vânt: Podul de Fier, Aroneanu, Veneția (III)

Moara de Vânt este unul dintre cele mai întinse cartiere din oraș, cu o suprafață care trece de 800 ha. Unul dintre proprietarii mari de teren din zonă este chiar Primăria Iași. Municipalitatea a câștigat în instanță, în urmă cu aproape 10 ani, drept de proprietate asupra unei suprafețe de circa 180 ha. Terenurile sunt intabulate pe municipiul Iași încă din 2011. Inițial, Primăria a vrut să utilizeze terenurile pentru concesionarea către familii de tineri, în ideea construirii de case, dar, între timp, se pare că a renunțat la această idee.

În evidențele oficiale ale Primăriei, obținute de Apix.ro, cartierul Moara de Vânt este delimitat fără a cuprinde și platoul cuprins între cartierul Țicău – Sărărie și Lacul Aroneanu. Platoul are, conform unor simulări făcute de către Apix.ro utilizând Google Area Calculator, o suprafață de circa 420 ha. Pe acest platou, Primăria deține suprafața de 176 ha. În scriptele publice, Moara de Vânt are o suprafață de numai 392,5 ha și un număr de 3.467 de locuitori. Însă, la această suprafață se adaugă și cele 420 ha, având în vedere că, în ultimii 5-10 ani, municipalitatea a inclus (neoficial) platoul în cartierul Moara de Vânt.

Suprafața de 420 ha (platoul) care, oficial, nu figurează încă în perimetrul cartierului Moara de Vânt

În reglementările cuprinse în Planul Urbanistic General (PUG), cel aflat în curs de avizare, pe platoul Moara de Vânt (zona neconstruită de 420 ha în special) sunt prevăzute locuințe, spații verzi, dotări de sănătate, învățământ, comerț și servicii. Într-o simulare făcută de către specialiștii care au întocmit PUG se estimează un număr maximum de 11.000 locuitori pentru platoul Moara de Vânt.

Delimitarea cartierului Moara de Vânt (care include și platoul)

*** intersecție bd. Tudor Vladimirescu cu str. Tătărași – str. Tătărași – str. Eternitate – str. Ciric – mal stâng lacurile Veneția și Ciric (limita Pădurii Ciric) – limită administrativă cu Aroneanu (capăt str. Moara de Vânt) – mal drept Lac Aroneanu – limită administrativă – șos. Ștefan cel Mare (punct de intersecție) – limită platou Moara de Vânt („graniță” în apropiere de pârâul Calcaina și paralelă cu acesta) – str. Brândușa – bd. C.A. Rosetti – bd. Tudor Vladimirescu – str. Tătărași.

Curiozități. Zone care se află în cartierul Moara de Vânt, dar care nu sunt percepute ca atare de către ieșeni: turnurile Iasicon și o parte din zona de locuire a Podului de Fier, stadionul Tepro, strada Pădurii, cea mai mare parte a străzii Eternitate sau Școala B.P. Hașdeu.

În harta administrativă a Municipiului Iași se poate observa că, la momentul întocmirii acesteia, platoul Moara de Vânt (partea de sus a imaginii) nu era inclus în cartierul Moara de Vânt (cartierele sunt delimitate cu portocaliu, în timp ce culoarea violet reprezintă limita administrativă): 

Platoul Moara de Vânt va deveni un imens șantier

În următorii cel puțin 5-10 ani, platoul Moara de Vânt va cunoaște o dezvoltare în ritm alert în ceea ce privește proiectele imobiliare. În timp ce statul va amenaja Spitalul Regional de Urgențe (SRU), Primăria Iași vrea platforme de cercetare și de educație sau complex sportiv și campusuri universitare, iar proprietarii privați scot pe bandă rulantă planuri urbanistice pentru construirea de locuințe și spații de servicii. În general, zona este definită urbanistic printr-un regim mai mic de înălțime, excepție făcând amplasamentul SRU (cinci-șase etaje, 26 metri). Limitările de înălțime sunt date și de apropierea față de Aeroportul Internațional.

Blocuri în construcție (iulie 2017) pe platoul Moara de Vânt:

Zona în care Primăria vrea să amenajeze complexul sportiv:

Marea problemă a cartierului Moara de Vânt constă în accesul rutier deficitar. Primăria are în plan realizarea unei noi străzi, dinspre bd. C.A. Rosetti spre centrul platoului (zona SRU), arteră care ar îmbunătăți semnificativ legăturile dintre oraș și cartier.

În prezent, centrul platoului este străbătut de un drum de pământ:

Viitorii locuitori ai platoului Moara de Vânt vor avea această vedere spre Copou (în plan depărtat sunt blocurile din ansamblul Exclusive Residence):

Apix.ro va continua în perioada următoare să prezinte delimitarea corectă a cartierelor din Iași, 17 la număr, alături de alte informații utile despre zonele orașuluii. Până acum au mai fost publicate materiale despre Păcurari și Dacia.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Cartierele Iașului

To Top