Connect with us

Noi studii pentru un stadion și o sală polivalentă la Iași

Proiectul de acum 6 ani care a fost lăsat de izbeliște

Proiecte publice

Noi studii pentru un stadion și o sală polivalentă la Iași

Primăria a lansat două licitații pentru proiectarea lucrărilor de construire a unui stadion și a Săli Polivalente. În cazul primului obiectiv, mai există un proiect făcut acum circa 6 ani (extinderea actualului stadion) pe care Primăria se pare că a dat banii degeaba. Despre Sala Polivalentă se discută de mai mulți ani, municipalitatea a introdus în buget ani la rândul bani pentru proiectare dar niciodată până acum nu a dus demersul până la final, în sensul lansării licitației. La fel ca în cazul stadionului, acum mai mulți ani Primăria a „fluturat” un proiect pentru o Sală Polivalentă pentru care își propunea nici mai mult nici mai puțin de 40.000 locuri. Între timp, Clujul și-a inaugurat un nou stadion de peste 30.000 locuri și o sală polivalentă de 10.000 de locuri.

Proiectarea lucrărilor la stadion a fost estimată la 4 milioane lei (fără TVA, cu termen de ofertare pe 11 septembrie), iar în cazul Sălii Polivalente la 2 milioane lei (fără TVA, cu termen de ofertare pe 9 septembrie).

„Obiectivul Proiectare stadion municipal cuprinderea proiectarea unui stadion municipal cu o capacitate de 15.000 – 20.000 de locuri și care să beneficieze de toate dotările cerute de normele FRF și UEFA în ceea ce privește terenul de joc și spațiile pentru sportivi, oficiali și presă, precum și dotările necesare unei arene sportive”, se arată în caietul de sarcini.

Iașul vrea maximum 20.000 de locuri în condițiile în care stadioanele recent inaugurate în România depășesc 30.000 de locuri: Arena Națională (55.634 locuri), Craiova (30.929 locuri) și Cluj Arena (30.201). Inclusiv cel de-al doilea stadion din Cluj, renovat în 2008, are peste 23.500 de locuri.

După numărul de locuri, stadionul de la Iași ar fi comparabil cu cele din Roman, Drobeta Turnu Severin, Piatra Neamț, Scornicești, Bacău și Brăila.

Actualul stadion din Copou, cu 12.500 locuri, a fost construit în anii 1959 – 1960, de-a lungul anilor suportând unele renovări, poate cea mai importantă fiind cea în care au fost montate scaune atunci când Poli Iași a jucat în premieră în cupele europene cu Hajduk Split.

Pentru noul stadion, Primăria vrea să fie analizate două variante: extinderea celui actual (culmea, pentru care există deja o documentație!) sau construirea unui nou stadion în zona Moara de Vânt.

Proiectantul va avea la dispoziție 8 luni pentru realizarea documentațiilor tehnice din care va rezulta inclusiv valoarea investiției.

În ceea ce privește Sala Polivalentă, Primăria vrea o sală multifuncțională cu scopul de a oferi o dotare modernă pentru organizarea de evenimente sportive în sală, concerte, congrese și alte evenimente culturale.

Realizarea unei Săli Polivalente cu o capacitate de circa 10.000 de locuri, spații de parcare, accese și spații cu specific comercial sau alte funcțiuni”, se arată în caietul de sarcini.

Amintim că un alt proiect pentru o Sală Polivalentă aparține Consiliului Județean, care vrea să construiască un astfel de obiectiv în Miroslava, zona Brătuleni. Inabilitatea celor două instituții de a se pune la aceeași masă pentru ca într-adevăr un proiect să prindă contur spune multe despre gradul de maturitate politică al celor doi conducători.

Primăria are în vedere pentru Sala Polivalentă mai multe amplasamente: Moara de Vânt și Tudor Vladimirescu (pe terenul fostului CET 1 sau pe cel unde este amplasat garajul CTP).

Ofertanții vor prezenta pentru fiecare destinație propusă un studiu de amplasament cu avantajele și dezavantajele fiecăruia din punct de vedere al accesibilității și dotărilor edilitare din zonă”, se precizează în caietul de sarcini.

În acest caz, proiectarea lucrărilor ar urma să dureze 6 luni de la semnarea contractului cu firma care va câștiga licitația.

Rămâne de văzut dacă documentațiile care vor fi întocmite pentru stadion și sala polivalentă vor avea aceeași soartă ca precedentele: uitate într-un sertar din Primărie și „fluturate” public în timpul campaniilor electorale sau în perioada în care municipalitatea suferă la capitolul imagine.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top