Local
O comună limitrofă Iașului își face plan urbanistic în sistem GIS: contractul a fost semnat cu o firmă din Baia Mare
Comuna Ciurea va avea, în maximum doi ani, un nou Plan Urbanistic General (PUG) elaborat în sistem GIS. În acest sens, autoritatea locală a semnat contractul cu o firmă din Baia Mare, Aedilis Proiect SRL, pentru o sumă de aproape 750.000 lei.
Celălalt participant la licitație a fost o asociere formată din două firme ieșene: Realitis și Geosilva. La fel ca în cazul altor proiecte similare din județ (Pașcani sau Hârlău), fondurile sunt asigurate prin intermediul PNRR. Comuna Ciurea are o suprafață de 5.000 ha și o populație de circa 20.000 de persoane.
„Cel mai important avantaj al realizării GIS este scurtarea timpului în elaborarea certificatelor de urbanism, verificarea în timp real a limitelor de proprietate, regim de înălțime a clădirilor, transpunerea în sistem digital a datelor colectate în cadastrul sistematic cât și a hărților și planurile cadastrale la nivelul comunei”, se precizează în caietul de sarcini care a stat la baza licitației.
- Citește și Stadiul aprobării fiecărui PUG din țară: Iașul, în continuare pe „lista rușinii” [document]
Un sistem GIS poate fi conceput având patru funcții principale: intrarea datelor; stocarea și accesul la baza de date; manipularea, prelucrarea și analiza datelor și, nu în ultimul rând, ieșirea datelor și rezultatelor. „Necesitatea investiției este justificată de faptul că, în comună, nu există un plan urbanistic general în format digital a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism”, potrivit primăriei locale.
- Citește și Se mai ocupă cineva de la Primărie de PUG? Lista deficiențelor care nu-și găsesc rezolvare de 10 ani
Firma care va realiza noul PUG al comunei Ciurea este una profitabilă: cu 14 angajați, în 2022 a avut o cifră de afaceri de 4,8 milioane lei și un profit de 1,7 milioane lei. Firma a mai implementat proiecte similare precum cel de la Ciurea în localități precum: Baia Sprie, Reghin, Moisei sau Sisești. Aedilis are în portofoliu și planuri urbanistice zonale pentru investiții mari, exemple în acest sens fiind Aeroportul din Baia Mare sau o fabrică de componente aeronautice.
- În ceea ce privește municipiul Iași, actualul PUG a fost aprobat în anul 1998. În urmă cu 10 ani a fost întocmit un nou PUG dar documentul strategic nu a fost niciodată aprobat. Între timp, Primăria Iași a schimbat strategia și face un PUG „pe bucăți” prin realizarea mai multor planuri urbanistice zonale, documentele fiind în curs de finalizare