Connect with us

Oficial CJ: Un miliard de lei va fi alocat Iașului din impozitul pe venit VIDEO

Local

Oficial CJ: Un miliard de lei va fi alocat Iașului din impozitul pe venit VIDEO

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din județul Iași vor primi, în 2022, peste un miliard de lei din impozitul pe venit, cel puțin aceasta este estimarea la început de an.

Acest venit se numără printre cele mai importante surse pentru finanțarea bugetelor locale. În general, este vorba despre taxele aferente impozitului pe salarii, pe veniturile firmelor, pe dividende și orice alte venituri ale contribuabililor din județ.

Marius Dangă, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ), a explicat într-un video publicat online modul în care această sumă se repartizează în județ, după cum urmează:

  • 63% merge la bugetul celor 98 de autorități locale, cea mai mare sumă fiind rezervată municipiului Iași
  • 15% este o alocare directă către bugetul Consiliului Județean (circa 154 mil. lei)
  • 6% reprezintă suma distribuită de Direcția de finanțe, pe baza deciziei CJ care a stabilit o serie de criterii prin care UAT-urile primesc acești bani
  • 2% sunt pentru funcționarea instituțiilor de cultură (acești bani merg tot la bugetul CJ cu destinație precisă)
  • 14% reprezintă o alocare făcută pe parcursul anului, prin Direcția de finanțe, care vizează echilibrarea bugetelor locale. Din această sumă, 15% rămâne la bugetul CJ, iar 85% sunt alocate celorlalte UAT-uri

O altă sursă de venit importantă constă în cotele defalcate din TVA. Din acest fond, CJ va beneficia de circa 150 milioane lei. Vicepreședintele CJ a vorbit și despre sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale din TVA, fonduri repartizate la nivel național pentru atingerea unui anumit standard stabilit prin lege.

„Echilibrarea înseamnă suplimentarea de venituri pentru atingerea unui standard, la consilii județene există un standard cred de 320 lei/cetățean. La nivelul celorlalte UAT-uri, acolo unde impozitul pe venit nu este suficient s-a stabilit prin lege un standard de 810 lei/cetățean, se înmulțește cu numărul de cetățeni și diferența se asigură de la bugetul de stat prin sume din TVA pentru echilibrare. Ca o curiozitate, în județul Iași, doar mun. Iași și comuna Miroslava sunt singurele UAT-uri care nu au nevoie de sume de echilibrare, respectiv produc din impozitul pe venit mai mult de 810 lei/locuitor”, a comentat vicele CJ.

Potrivit acestuia, mun. Iași produce 1.299 lei/locuitor, iar Miroslava 951 lei/locuitor.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top