Investiții private
Palas Rezidențial a ajuns în ultima fază de aprobare: urmează emiterea autorizației de construire
Proiectul pentru construirea Palas Rezidențial a ajuns în etapa de aprobare la nivelul Consiliului Local (CL), la peste doi ani de la inițierea investiției. Este vorba despre proiectul care a făcut obiectul concursului internațional de arhitectură: în iunie 2022, arhitecți de renume mondial au participat la competiția inițiată de Iulius.
Planul urbanistic zonal (PUZ) aferent investiției a fost introdus spre aprobare pe ordinea de zi a ședinței CL care se va desfășura vineri, 30 august. Așa cum APIX.ro a mai relatat, Iulius are la dispoziție o suprafață totală de 1,7 hectare, iar clădirile vor avea un regim cu 4, 6 sau 9 etaje. În legătură cu acest proiect a fost deja construită și inaugurată strada care face legătura între str. Palat și zona Sf. Andrei.
După ce va fi aprobat de către CL, investitorul va putea depune documentația pentru obținerea autorizației de construire. În context, amintim că Iulius a organizat concursul internațional de arhitectură în vara anului 2022.
Cum prezentau proiectul arhitecții UNStudio în anul 2022
„Palas Rezidențial se află într-o locație cu o bogată încărcătură istorică. Cadrul urban, precum și avântul puternic al Iașului în ceea ce privește dezvoltarea economică, academică și culturală, creează fundalul perfect pentru acest proiect ambițios. Viziunea noastră este de a crea un spațiu care să facă o punte peste timp.
Palas Rezidențial se dorește a fi un mediu contemporan, care poate găzdui spații rezidențiale de calitate și facilități publice, fiind, totodată, complet integrat în contextul istoric din împrejurimi; un mediu care își generează identitatea pe baza cadrului său istoric, devenind simultan noul fundal pentru monumentele din jur și oferind noi unghiuri și perspective de vizibilitate pentru acestea.
Viziunea noastră este de a crea un spațiu care să îmbine comunitățile și să dizolve barierele sociale. Palas Rezidențial va fi o dezvoltare rezidențială unică, deschisă către împrejurimi și care va permite circulația fluidă a persoanelor dinspre cartierul Sf. Andrei către Piața Palatului. Va fi un loc de consolidare a țesăturii sociale, care amplifică sentimentul de comunitate și conectează împrejurimile prin intermediul noilor spații publice și zonelor amenajate pe care le va oferi.”