Connect with us

Premieră la Iași: Concurs internațional de arhitectură pentru dezvoltarea zonei Sf. Andrei – Piața Palatului

Parte din zona unde este propus ansamblul

Investiții private

Premieră la Iași: Concurs internațional de arhitectură pentru dezvoltarea zonei Sf. Andrei – Piața Palatului

Compania IULIUS a anunțat organizarea unui concurs internațional de arhitectură cu invitați pentru proiectarea unui nou ansamblu în zona centrală a orașului, respectiv între Sf. Andrei și Piața Palatului, o astfel de soluție fiind asumată în 2019, odată cu consultările publice pentru extinderea complexului Palas.

„Este un demers de bune practici la nivel național de intervenție arhitectural-urbanistică, realizat în colaborare cu o echipă de specialiști în arhitectură, urbanism, istorie și patrimoniu. Ca parte a acestui nou proiect, IULIUS lansează platforma Iași pentru Viitor, care pune în oglindă orașul de azi și cel de mâine și unde comunitatea locală este invitată să își exprime propria viziune despre cum ar trebui să se dezvolte Iașul”, se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit oficialilor IULIUS, intenția companiei este de a construi ansamblu urbanistic reprezentativ, prin organizarea concursului internațional de arhitectură cu invitați. De remarcat că este pentru prima dată în regiune când se realizează un astfel de demers pentru o nouă dezvoltare. Inițiativa propune un tip de proces în care există dialog între public și privat, un progres în felul în care se realizează investițiile, care, în același timp, să redea încrederea în arhitectura contemporană, spun oficialii companiei.

Prin intermediul concursului, IULIUS invită birouri de arhitectură de prestigiu să propună un ansamblu reprezentativ pentru zona în plină dezvoltare Sf. Andrei – Piața Palatului, care să îmbine referințele arhitecturale valoroase din centrul Iașului cu o abordare arhitecturală contemporană. Demersul este coordonat de o echipă de specialiști, formată din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu.

„Orice proiect ar trebui să reprezinte perioada, epoca, momentul în care a fost construit, dar unele proiecte ar trebui să anticipeze viitorul. Arhitectura ar trebui să fie de astăzi, orientată spre mâine. La Iași este un centru istoric cu valori certe, existente, dar care în mod evident nu este terminat. Datoria celor de astăzi este de a lega lucrurile mai bine între ele. Lucrurile există, spațiul, clădirile sunt acolo și totul ține de modul în care sunt utilizate. Iașul are această șansă de a permite, de a cere ca centrul istoric să fie continuat, să fie completat, să fie integrat mult mai bine cu proximitățile pe care le are”, a declarat Șerban Țigănaș, președintele juriului concursului internațional de arhitectură.

În prezent, concursul se află în etapa de pregătire, urmând să se desfășoare consultări cu factorii decizionali, liderii de opinie și reprezentanți ai societății civice locale pentru finalizarea temei. Cei care doresc să transmită opinii și idei către echipa organizatorică a concursului pot scrie pe adresa iulius.dezvoltare@iuliusmall.com.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top