Connect with us

PMI merge mai departe cu proiectul noii Primării/Istoric: „Un proiect nepotrivit”

Mișcări civice

PMI merge mai departe cu proiectul noii Primării/Istoric: „Un proiect nepotrivit”

Primăria Iașului a publicat raportul de informare aferent proiectului privind construirea unui nou sediu administrativ, raport care încheie etapa de consultare publică. Inițiativa a fost aprobată și de Comisia de urbanism, iar, după ce obține avizul unic de la Consiliul Județean, proiectul poate fi aprobat în plenul Consiliului Local (CL).

Citește și Cum va arăta noul centru administrativ al Primăriei Iași

Proiectul a fost inițiat acum mai bine doi ani de către primarul Mihai Chirica. Recent, istoricul Laurențiu Rădvan a publicat pe site-ul său (solutii-iasi.blogpost.com) un comentariu legat de proiect, iar, printre altele, acesta afirmă că un loc mult mai potrivit pentru noul centru administrativ este la „Piramida lui Dubeț” și nu în zona istorică a Iașului.

Redăm opinia istoricului:

„De ceva vreme circula informatia ca Primaria Iasi doreste sa adauge un sediu nou cladirii actuale a Palatului Roznovanu, considerata insuficienta ca spatiu. In noua cladire ar urma sa se mute directiile care inca functioneaza pe Bulevardul Stefan cel Mare, unde va ramane doar primarul si aparatul sau direct. Sigur, ideea in sine nu este proasta, in conditiile in care Palatul Roznovanu este monument istoric si poate pastra functia simbolica de sediu central al Primariei, loc al intalnirilor edilului sef al orasului si al reuniunilor periodice ale Consiliului Local. Administratia poate functiona foarte bine in alta parte, problema este ca aceasta nu este dusa foarte departe, ci cateva zeci de metri mai in spate. De ce consider ca este o problema? In primul rand, vorbim de servicii ale Primariei care au legatura stransa si cu publicul, cu cetatenii, iar aici intervine o problema de mobilitate. Multi s-au plans de accesul dificil catre Primarie, in conditiile inchiderii -firesti, dupa mine- Bulevardului Stefan cel Mare. Acces dificil, dar si locuri insuficiente de parcare. Cum se doreste degrevarea centrului de trafic, cred ca o mutare a serviciilor Primariei ar fi trebuit facuta in sensul deja initiat de ceva vreme, in ducerea acestora mai spre cartiere, permitand un contact mai facil cu cetatenii. Este evident acest lucru la asa-zisa ”piramida a lui Dubet”, sediu al unor servicii ale Primariei, de pe Soseaua Nationala, care asigura un bun contact cu iesenii, dar si locuri de parcare. Zona respectiva inca mai contine loturi libere de constructii, pe care Primaria le poate achizitiona, adaugand astfel aici o cladire noua, moderna, cu parcare subterana, pentru celelalte directii.

Am lasat la urma argumentul cel mai important, cel istoric. Am subliniat in multe randuri importanta prezervarii centrului istoric si a monumentelor sale. Cu toate interventiile din ultimul secol, pornind de la efectele bombardamentelor din 1944 si pana la demolarile si implantarile de blocuri ale regimului comunist, cu toate acestea, centrul inca mai pastreaza cateva insule de cladire veche, cu un anumit stil si cu un nivel redus de inaltime. Una dintre acestea este intre Bulevardul Stefan cel Mare, strazile I.C. Bratianu, Cuza Voda, Armeana si sirul de blocuri de pe C. Negri. Consider ca nu este potrivita implantarea in acest areal a unei cladiri de factura moderna, de metal si sticla, dupa cum se preconizeaza. Initial, se sustinea ridicarea acestei cladiri in curtea din spate a Primariei, cu un nivel redus de inaltime (doua etaje), insa mai nou constatam ca proiectul propus este mult mai grandios si mai inalt (patru etaje, in conditiile in care Palatul Roznovanu are un etaj si mansarda). Imobilul propus urmeaza sa se extinda si peste spatiul din spatele Primariei (PUZ-CP), zona de intersectia a strazilor Barsescu, Dancu si Sf. Sava, folosit acum partial ca parcare.

Consecintele sunt mult mai ample decat par la prima vedere:

  • cladirea va bloca perspectiva spre Teatrul National dinspre str. Agatha Birsescu;
  • va crea un efect de zid in zona, pietonii fiind nevoiti sa traverseze ganguri, despre care stim ca nu sunt niciodata prietenoase (iar la Iasi au fost mereu prost intretinute);
  • va compromite iremediabil orice posibilitate de valorificare urbanistica a strazilor pe care le va afecta (parcarea din spatele Primariei avea potentialul unei piatete, cu destinatie pietonala, cu posibil parcaj in subteran);
  • imobilul de metal si sticla va constrasta flagrant cu celelalte cladiri din zona”

Citește tot comentariul pe site-ul lui Laurențiu Rădvan

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Mișcări civice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top