Connect with us

Primăria a autorizat construirea unei noi străzi în centrul Iașului/Alte cinci artere din vecinătate sunt modernizate

Prin această zonă va fi amenajată noua stradă

Investiții private

Primăria a autorizat construirea unei noi străzi în centrul Iașului/Alte cinci artere din vecinătate sunt modernizate

Primăria a autorizat lucrările de construirea a unei noi străzi în centrul Iașului, arteră care va face legătura între zona de intersecție pietonal Ștefan cel Mare – str. Anastasie Panu – str. Palat cu zona Sf. Andrei, unde este în execuție Palas Campus. Noua stradă va fi amenajată pe cheltuială investitorului Iulius, la fel și modernizarea altor cinci artere din vecinătate.

Potrivit autorizației 466/2022, este vorba despre străzile din zona Sf. Andrei (215 ml), Iancu Bacalu (240 ml), Buznea (212,50 ml), str. Tănăsescu (256 ml) și str. Trei Ierarhi (66 ml). „Artera nouă (tronson de 220 ml, cuprins între str. Palat – bld. Ștefan cel Mare până la str. Sf. Andrei) va fi cedată domeniului public, după edificare”, se precizează în actul de autorizare.

Recent, în zona de construire a noii străzi a fost demolată o clădire, măsură necesară pentru a putea fi amenajată artera. Clădirea era în plină stare de degradare și nu mai era locuită de mai mult timp: pentru o perioadă aici a funcționat un cabinet juridic, iar pe una dintre fațade era un banner pe care scria „Centrul Cultural Arab”, fiind vorba despre o asociație neguvernamentală care a folosit temporar unul dintre spațiile imobilului.

În aviz se arată că este interzisă „reducerea suprafețelor cu spații verzi”, iar astfel de spații care vor fi afectate de lucrări „vor fi refăcute la parametrii inițiali”. „Arborii vor fi protejați cu alveole în cadrul trotuarelor sau acostament, pe tot traseul asupra căruia se intervine”, se mai precizează în aviz.

În ceea ce privește artera nouă, autorizația emisă de Primărie are o cerință specială prin care obligă investitorul să facă documentația tehnică pentru stradă astfel încât aceasta să fie racordată, în subteran, la pasajul subteran pe care municipalitatea vrea să-l construiască în zona intersecției Panu – Palat cu intenția de a crea un aliniament continuu de promenadă dinspre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt către Piața Palatului Culturii. Lucrările de racordare a străzii noi vor fi suportate de investitor.

Strada nouă care va fi construită este evidențiată cu săgeata roșie

Proiectul companiei Iulius, de extindere a complexului Palas în zona Sf. Andrei, presupune investiţii de peste 3 milioane de euro în lucrări de infrastructură, care vor avea un aport important la creșterea conectivităţii și accesibilităţii zonei: crearea noii artere de circulație, care va conecta cele două mari bulevarde centrale – Str. Anastasie Panu și Str. Palat – cu Splai Bahlui mal stâng, alături de modernizarea și lărgirea străzilor adiacente..

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top