Connect with us

Primăria Iași a semnat un contract de împrumut cu cea mai mare bancă italiană

plenul consiliul local

Local

Primăria Iași a semnat un contract de împrumut cu cea mai mare bancă italiană

Municipalitatea ieșeană a semnat un nou contract de credit, în valoare de 8,8 milioane lei, cu Banca Intesa Sanpaolo, cea mai mare instituție financiară din Italia. Fondurile vor fi utilizate pentru finanțarea cheltuielilor la mai multe proiecte europene.

Costurile de creditare se ridică la circa 18% din valoarea împrumutului (1,6 milioane lei), în condițiile în care banii vor trebui returnați în 5 ani. Primăria a avut și o altă ofertă, de la BCR, dar opțiunea municipalității a fost Intesa Sanpaolo. În orice caz, BCR a semnat, recent, tot cu Primăria Iași un contract de creditare de 200 milioane lei („creditul încălzirii”), ale căror costuri (dobânzi) se ridică la 37 de milioane lei.

În ceea ce privește cele 8,8 milioane lei, Primăria vrea să finanțeze finalizarea lucrărilor la patru proiecte europene care au întârzieri mari în implementare: modernizarea campusului şcolar de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” (5 milioane lei), reabilitarea Grădiniţei nr. 13 (2,3 milioane lei), construirea centrului social „Cicoarei” (1,2 milioane lei) şi amenajarea zonei de agrement „C.A. Rosetti” (0,3 milioane lei).

La momentul în care Consiliul Local a aprobat contractarea creditului (septembrie 2023), Primăria Iași a prezentat și stadiul celor patru proiecte europene, iar cel mai avansat (un progres fizic de 60%) era în cazul investiției privind construirea centrului multifuncțional din zona Cicoarei (un proiect cu o valoare totală de 17,7 milioane lei).

Un procent similar (circa 60%) era înregistrat și în cazul amenajării unui parc în zona C.A. Rosetti (13,9 milioane lei). Celelalte două proiecte aveau un stadiu în execuție de 27% (reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu program prelungit nr. 13, o investiție de 11 milioane lei) și, respectiv, 20% (modernizarea campului școlar al Colegiului Tehnic „Gh. Asachi”, un proiect cu o valoare de 12,4 milioane lei).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top