Connect with us

Primăria inaugurează Muzeul de Istorie Naturală: proiectul a demarat în anul 2019 și încă nu este cunoscută ziua deschiderii pentru public

Repere istorice

Primăria inaugurează Muzeul de Istorie Naturală: proiectul a demarat în anul 2019 și încă nu este cunoscută ziua deschiderii pentru public

Primăria Iași va inaugura lucrările de restaurare la Muzeul de Istorie Naturală, în contextul în care contractul a fost semnat în iunie 2019 și avea un termen de finalizare de 2 ani. Proiectul a beneficiat de fonduri europene.

Municipalitatea va organiza un eveniment de inaugurare pe 23 ianuarie. Încă nu a fost avansată o dată certă în care muzeul va fi deschis publicului larg. „Am cumpărat și dotările specifice (mobilier, vitrine, echipamente) astfel încât frumosul edificiu să reintre cât mai curând în circuitul cultural al Municipiului Iași”, se arată într-o informare a Primăriei.

Licitația pentru execuția lucrărilor a fost lansată în februarie 2019, iar contractul a fost semnat, în iunie 2019, cu firma Mădbeton pentru o sumă de 6,9 milioane lei. Potrivit documentației de atribuire a contractului, lucrările trebuiau finalizate într-un termen de 24 luni, respectiv în iunie 2021. De la acel moment au trecut 2 ani și jumătate.

În vara anului 2021, schelele de pe clădirea erau date jos de constructor, după cum APIX.ro a relatat la acea vreme, dar erau încă în desfășurare lucrări în incintă – vezi un text APIX.ro din noiembrie 2021 pe această temă.

În relație cu Muzeul de Istorie Naturală, Primăria a mai atribuit și alte contracte în ultimii ani:

  • o sumă de 400.000 lei a fost contractată suplimentar de Mădbeton, în octombrie 2020, în vederea execuției de lucrări pentru asigurarea utilităților la monumentul istoric
  • în noiembrie 2023 au fost semnate alte două contracte pentru furnizarea de dotări: 1,6 milioane lei cu Horace Media și 140.000 lei cu Comservice Company

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Instituţia muzeală deţine peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante. Interiorul clădirii este compus din biblioteca Societăţii de Medici şi Naturalişti, sala de conferinţe a Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.

În ziua de 5 ianuarie 1859, într-una din sălile de la etajul imobilului a fost ales domn al Moldovei colonelul Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a însemnat declanşarea procesului unirii Principatelor Române, preambulul creării Statului Unitar Naţional Român.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top